katarína neveďalová
PHOTO: redakcia/autor.

Europoslankyňa Katarína Neveďalová: V europarlamente pracuje príliš málo mladých ľudí

katarína neveďalová
PHOTO: redakcia/autor.

Katarína Neveďalová pochádza zo západného Slovenska, z malej dedinky Čeľadice pri Nitre. Jej korene zo strany otca však siahajú na Kysuce. Sama sa teda považuje z polovice za Kysučanku. Ako europoslankyňa pôsobí už viac ako štyri roky. Je vďačná, že bola nominovaná a že si získala dostatočnú podporu občanov. Tvrdí, že tak môže obhajovať záujmy najmä mladých ľudí, čo je jej primárnou témou v Európskom parlamente. Má na starosti Výbor pre vzdelávanie, mládež, kultúru, šport a média a venuje sa oblasti vzdelávaniu mládeže.

Aké boli vaše začiatky v Európskom parlamente?

V politike nie som úplný nováčik, pracovala som už predtým na medzinárodnom oddelení strany, takže v politike pôsobím už 9 rokov. Absolvovala som európske štúdia, takže som k tomu nemala až tak ďaleko. Keď som sem však prišla, nebolo všetko jednoduché – najmä presadiť sa, pretože vekový priemer je tu naozaj okolo tých 60 rokov. V Európskom parlamente máte 750 ľudí a len zhruba 100 z nich ich má menej ako 40 rokov. Podľa mňa je to veľmi málo. Je dôležité, aby boli v politike zastúpení aj mladí ľudia. Sú tu bývalí ministri, bývali premiéri, prezidenti… takže naozaj ľudia, ktorí majú obrovské skúsenosti, ale všetci sú si tu rovní. Keď presadzujete dobré myšlienky a viete si ich obhájiť, kolegovia vás rešpektujú.

Menili by ste prácu alebo ste sa tu našli?

Myslím si, že väčšina vecí v živote je tak, ako má byť. To je aj dôvod prečo som dnes tu, v Európskom parlamente. Táto práca ma veľmi napĺňa, pred desiatimi rokmi by som neverila, žeby som tu chcela pracovať. V súčasnosti sa mi podarilo vybojovať v parlamente celkom zaujímavé veci, hlavne pre mladých ľudí. Vedela by som vo svojej práci pokračovať aj naďalej.

Ovládate cudzie jazyky alebo využívate viac služby tlmočníka ?

Pre každého je výhoda, keď ovláda cudzí jazyk, pretože práca v parlamente nie je len o rokovaniach. Máte veľa neformálnych rokovaní, večerí, takže primárne hovorím anglicky. Anglicky jazyk používam denne, možno viac ako slovenčinu. Služby tlmočníkov však využívam, keď je to naozaj potrebné. Trocha používam nemecký jazyk, učím sa rusky a snažím sa pochytiť francúzštinu. Začala som sa učiť aj taliansky, ale na všetko nemám toľko času.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Brusel – Štrasburg – Volebné obvody, rodinný život… dá sa to prepojiť?

Určite sa dá, mnohým mojim kolegom sa to podarilo. Ja som zatiaľ slobodná a nemám rodinu, takže sa môžem práci viac venovať.

Čo rada robíte vo voľnom čase?

Dodnes veľmi rada cestujem, ale dnes to považujem skôr za súčasť svojej práce. Ideálna dovolenka je pre mňa zostať na Slovensku, tak ako som to urobila toto leto. Ísť do Tatier, niekde do hôr. Rada si čítam, vyšívam. Momentálne sa venujem prestavbe bytu, rozmýšľam, kde čo umiestniť… Celkovo sú to priatelia, zábava, kino. Veľmi rada si pozriem filmy, niektoré aj niekoľkokrát. Mám rada rozprávkové príbehy, napríklad Pána Prsteňov, či filmy o Harrym Potterovi.

Aký je váš najväčší úspech – čo sa vám podarilo za štyri roky presadiť? A na druhej strane – neúspech, ktorý neprešiel?

Spojila by som to do jedného. Dva roky som pracovala okolo nového programu v oblasti vzdelávania mládeže, Erasmus plus. Bola to tvrdá práca. Bola som jedna zo spravodajcov, takže vyjednávanie s Radou boli veľmi ťažké. Podarilo sa mi presadiť, že sa prehodnotí grant pre študentov –  reálne viac peňazí. Dúfam však, že všetky členské štáty na to pristúpia. Tu máme zásluhu, keďže sa nám podarilo navýšiť finančné prostriedky v programe Erasmus, ale bohužiaľ nedostatočne. Nenazvala by som to neúspechom, dosiahli sme len polovicu z toho, čo sme mohli.

Voľby máme budúci rok v máji, chceli by ste opäť kandidovať?

Rada by som sa aj na budúci rok o tomto čase videla v Európskom parlamente. Ak dostanem od mojej strany dôveru, rada by som opäť kandidovala a ak mi voliči dajú svoj hlas, tak rada budem aj naďalej obhajovať ich záujmy.

 

O dub

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices