Cigarety každý rok v Únii privedú do hrobu až 700 tisíc ľudí! Boj proti fajčeniu je nevyhnutný

fajčenie
PHOTO: Ilustračné, Flickr.

Veľký boj proti fajčeniu vedú už dlhšie poslanci Európskeho parlamentu. Štatistiky ukazujú, že po cigaretách siahajú čoraz častejšie najmä mladí ľudia – a zarábajú si tak na celoživotnú závislosť. Viac než sedemdesiat percent fajčiarov si prvýkrát zapáli ešte pred dovŕšením dospelosti.

Poslanci EP preto priniesli skupinu opatrení, ktoré majú ľudí od tohto zlozvyku odradiť. Varovanie pred škodlivosťou fajčenia bude väčšie. Doteraz zaberalo 30 percent na jednej strane a 40 na druhej. Po novom budú nápisy, upozorňujúce na zdravotné riziká, zaberať až 65 percent povrchu škatuľky. Značka cigariet bude uvedená iba v dolnej časti.

Atraktivitu fajčenia má znížiť aj zákaz príchutí. Fanúšikovia „mentoliek“ sa ich ale budú vzdávať postupne – z predaja ich stiahnu v priebehu nasledujúcich ôsmich rokov. Zabudnúť ale budú musieť na balenia s obsahom menej ako 20 cigariet. Napriek debate o „slimkách“ zostávajú tenké cigarety v predaji. Rovnako budú povolené nevyhnutné prídavné látky, potrebné pri výrobe tabakových výrobkov – ako cukor.

Toľkokrát diskutované elektronické cigarety chce napokon Európsky parlament zaradiť do kategórie zdravotnícke pomôcky. Avšak – v takom prípade musí na nich byť uvedené, že fajčiarom pomáhajú skoncovať s fajčením alebo majú preventívne účinky. Inak musia obsahovať menej ako 30 mg nikotínu v jednom mililitri. Na škatuľkách musia byť uvedené varovania pred zdravotnými rizikami a predávať sa smú iba osobám starším ako 18 rokov. Budú sa na ne vzťahovať rovnaké obmedzenia reklamy ako na iné tabakové výrobky a potrebné je uviesť kompletný zoznam prísad.

Viac..  Miriam Lexmann: Keby sa mali dodržiavať pravidlá Euro 7, ceny osobných áut by narástli o 2000 eur

Okrem toho, že sa takto poslanci snažia zachrániť životy ľudí, zníženie počtu fajčiarov zníži aj náklady na zdravotnú starostlivosť. Ročne totiž dosahujú až 25 miliárd eur!

Kedy sa tieto zmeny zavedú aj u nás do praxe? Dozviete sa z videa:

O nin

Odporúčame pozrieť

Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Nový írsky premiér Simon Harris plánuje svoj prvý summit EÚ v Bruseli využiť na to, …

Consent choices