Moldavčania po novom cestujú do Únie bez víz

Víza
Víza. PHOTO: Flickr.

Rozhodla o tom Komisia, ktorá po rokovaniach s predstaviteľmi krajiny navrhla povoliť všetkým obyvateľom voľný vstup do zóny Šengenu.

Toto zrušenie sa vťahuje na krátkodobé víza, teda do šiestich mesiacov. Cestujúci tiež musia vlastniť biometrický pas. K tomu, aby sa Moldavsku otvorili hranice Únie, musel štát reformovať ministerstvo vnútra. Zmodernizoval pohraničnú políciu a pristúpil k spolupráci s členskými štátmi v trestnoprávnych záležitostiach. Tiež vytvoril vzťah s medzinárodnou políciou a prijal európsky rámec na Spoluprácu s Ukrajinou v oblasti hraničnej správy.

Švédska eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová pochválila, že návrh prešiel a vstúpil do platnosti. „Som veľmi spokojná, že bezvízové cestovanie sa pre Moldavčanov stalo skutočnosťou.“ Únia o tomto začala rokovať s Kišiňovom v júni 2010. Komisárka Malmströmová vníma tento čin ako posilnenie podnikania, spoločenských a kultúrnych väzieb medzi Úniou a Moldavskom. „Musím vzdať hold moldavským predstaviteľom, ktorí pokračujú v snahách. Demonštrujú, že s rozhodnou a usilovnou prácou môžu byť prijaté nevyhnutné reformy, ktoré Úniu presvedčili zrušiť Moldavsku vízové požiadavky,“ dodala.

Viac..  Komisia navrhuje začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou

Únia takto chcela podporiť rozvoj moldavskej ekonomiky, ale aj spoločenských, kultúrnych a iných vzťahov. Z moldavskej strany bolo ročne podaných približne 52 000 žiadostí o vydanie krátkodobého víza.

O mve

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou

Európska komisia odporučila začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou a prerokovala nadchádzajúcu ústnu …

Consent choices