Rozdiel medzi chudobou a minimálnou mzdou na Slovensku? 6 EUR! EK vyzýva na skvalitnenie pracovných miest

prázdne vrecká
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRATISLAVA – Už došlo na zamestnaných ľudí! Chudoba v Európskej únii a teda i u nás ohrozuje aj tých, ktorí každé ráno vstávajú do práce. Vyplýva to z prieskumu Európskej komisie. A skúste si tipnúť, aký je na Slovensku rozdiel medzi hranicou chudoby a minimálnou mzdou?

Znížiť rozdiely má novinka

Minimálna mzda je 352 eur. Hranica chudoby 346 eur. Čiže rozdiel medzi tým, keď ste už v úvodzovkách v pohode je kilogram kvalitnejšieho mäsa, jeden lístok do kina, či tri veľké maslá za mesiac. A to sme na tom boli ešte horšie.

„Minulý rok sa podarilo presadiť razantné zvýšenie o spomínaných 14 eur,“ tvrdí hovorca ministerstva práce Michal Stuška. No a vraj v takomto razantnom zvyšovaní sa bude pokračovať aj na budúci rok. Znížiť rozdiely má pomôcť aj jedna z posledných noviniek. Ak ste boli v hmotnej núdzi a našli ste si prácu, pol roka ešte budete dostáva 63 eur mesačne.

Viac..  Ročné inflačné očakávania domácností v eurozóne v januári vzrástli

Je potrebná aj kvalita, nielen kvantita

Prázdne vrecká tak nemajú len tí, ktorí sú bez práce. Chudobe v EÚ sa čoraz viac derie dopredu aj medzi tými, ktorí sú zamestnaní. „Neviem čo skôr… či si kúpiť toaletný papier, alebo niečo na oblečenie,“ hovoria obyvatelia zo severovýchodu Slovenska.

„Je potrebné sa zamerať nielen na vytváranie pracovných miezd, ale aj na kvalitu pracovných miest,“ dodáva Ingrid Ludviková zo zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices