Galko
Ľubomír Galko. PHOTO: Redakcia / archív ĽG.

Ľubomír Galko: Kto tvrdí, že migranti nie sú riziko, buď klame alebo tomu nerozumie

Je podľa vás žaloba Slovenska voči Európskej komisii kvôli utečeneckým kvótam správnym krokom?

Je to legitímne politické rozhodnutie, pretože je v zmysle platných pravidiel a je dobrým právom Slovenska súdiť sa. Ale neverím, že ho Fico myslí vážne. Celé súdenie je len jeho predvolebné divadlo. A tiež je tragikomické, že proti kvótam vystupuje a ide sa súdiť vládna strana Smer, ktorá v roku 2008 schválením Lisabonskej zmluvy obmedzila suverenitu Slovenska práve v azylovej otázke. Keby si vtedy nešli strany Smer, HZDS, SNS a vtedajšia maďarská Bugárova strana nohy polámať, aby v predklone odmávali všetko, čo Brusel presadzoval, o žiadnych povinných kvótach pre Slovensko sme sa dnes nemuseli baviť.

Ste za utečenecké kvóty?

Som proti povinným kvótam pre utečencov, bez ohľadu na to, či ide o jednorazové prerozdelenie alebo trvalý mechanizmus. Strana SaS má odmietnutie takéhoto mechanizmu aj vo svojom volebnom programe – teraz aj v budúcnosti.

V poslednej dobe sa hovorí čoraz viac o hotspotoch. Sú riešením?

Sú slušným a prijateľným riešením. Samozrejme, v súčinnosti s inými krokmi, ako je dôsledná ochrana vonkajších hraníc EÚ s dôrazom na ochranu Schengenského priestoru, maximálna snaha o stabilizovanie situácie v Sýrii, Iraku a Líbyi,a to aj za prispenia rokovaní medzi EÚ, USA a Ruskom, postupné „zozbieranie“ všetkých ilegálnych ekonomických imigrantov a ich presun mimo územia EÚ. Na území EÚ sa musí obnoviť poriadok, rešpekt k platným zákonom a medzinárodným zmluvám.  .

Koľkých utečencov by malo podľa vás Slovensko prijať?

Ilegálnych ekonomických imigrantov žiadnych. Kto chce pracovať na Slovensku a nie je občanom členského štátu EÚ musí o to riadne požiadať. Na to sú zákonné procedúry. Ilegálne prekročenie hranice je dôvod na vyhostenie. Zoskutočných vojnových utečencov by sme mali prijať len tých, ktorí u nás požiadajú o azyl a prejavia vôľu žiť práve na Slovensku. Avšak každá takáto žiadosť sa musí posúdiť jednotlivo. Myslím, že ich je minimum, ak takí vôbec existujú. Tým, čo utekajú pred vojnou, strádajú, ale nechcú žiť na Slovensku alebo sa chcú po upokojení situácie vrátiť do svojich domovských krajín, treba pomôcť v zmienených utečeneckých táboroch mimo územia EÚ, v ktorých sa už nachádzajú alebo kde budú premiestnení. Finančne, liekmi, vyslaním dobrovoľníckych tímov a podobne. Som presvedčený, že práve takýto typ solidarity si Slovensko môže dovoliť, bude účinný a občania Slovenska ho podporia.

Neobávate sa bezpečnostného rizika, ktoré so sebou prinášajú migranti? Mnoho z nich prišlo do EÚ bez preverenia..

Samozrejme, že je to bezpečnostné riziko a každý, kto hovorí niečo iné, tak buď vedome klame alebo tomu nerozumie. Stačí si uvedomiť, akými tortúrami, nedobrovoľnými, ale aj dobrovoľnými  prechádzajú Slováci, keď opúšťajú EÚ a idú na iný kontinent. Mám na mysli nielen povinnosť podriadiť sa bezpečnostným opatreniam iných krajín, ale napríklad aj dobrovoľné očkovanie na predchádzanie zdravotných rizík. Nekontrolované putovanie takého množstva ľudí cez iks krajín EÚ bez akejkoľvek vstupnej kontroly obsahuje bezpečnostné riziká – o tom som presvedčený.

Viac..  Martin Hojsík: Umelá inteligancia dokáže nielen pomôcť, ale vie byť aj veľmi zlým pánom

Trúfate si odhadnúť, koľko ešte potrvá utečenecká kríza?

Nie presne, ale určite to nebude mesiac, dva a ani tri. Ale trúfam si povedať, že to tak nemuselo byť, keby Gréci a Taliani urobili pre stráženie svojej hranice podstatne viac. To po prvé. Po druhé, celá Európa vrátane Bruselu zareagovala na situáciu neskoro. V podstate až dnes sa formuje nejaký koncept riešenia, keď už silnie voči návalom utečencov odpor a rastie radikalizmus. Dokonca už aj Rakúšania uvažujú s výstavbou plota, a to, obrazne povedané, ešte neoschli plagáty po Viedni s nápisom v duchu ´Vitajte migranti´.

Čo hovoríte na policajnú pomoc, ktorú Slovensko poslalo do Maďarska?

Podporujem takúto pomoc. Naši policajti si priamo v teréne a v reálnom prostredí môžu vyskúšať ako zvládnuť situácie, ktorým by teoreticky v budúcnosti mohli čeliť aj na našom území. Zároveň môžeme podobnú pomoc očakávať od iných štátov aj my v prípade, že by k takejto krízovej situácii, aká momentálne vo viacerých krajinách EÚ nastala, došlo aj na Slovensku.

Viete si predstaviť, že by sa zatvorili hranice? Čo by to pre nás znamenalo?

Áno – v krajnom prípade áno. Ak by naraz zatvorili hranice napríklad Slovinsko, Chorvátsko, Nemecko atď, môžu sa zmeniť trasy migrantov a Slovensko sa môže stať tranzitnou alebo aj dočasnou cieľovou stanicou ilegálnych ekonomických imigrantov. Nikto z nás si to neželá uzatvárať hranice, opakujem, je to krajné a nepopulárne riešenie, ale musíme byť na to pripravení. Strana SaS má vo svojom volebnom programe zabezpečenie pripravenosti na hermetické uzavretie hraníc a aj zintenzívnenie spoločného výcviku všetkých zložiek ozbrojených zborov (policajti, vojaci, hasiči, colníci) a skvalitnenie ich vzdelávania, zamerané na moderné hrozby. Ak budeme po marci súčasťou reformnej vlády, naše riešenia budeme presadzovať.

Pozíciu SaS k migrantskej kríze nájdete TU.

Riešenia SaS pre obranu a vnútro (včítane azylovej politiky) nájdete TU.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal Ľubomír Galko, exminister obrany, podpredseda SaS, tímlíder SaS pre vonkajšiu a vnútornú bezpečnosť.

O ram

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices