Balíčky pre chudobných sa odkladajú, nevieme minúť milióny od Únie

BRATISLAVA – Nezamestnaní v hmotnej núdzi, ale aj iní sociálne odkázaní ľudia, mali v tomto roku dostať potravinový balíček. Doteraz sa tak nestalo, problémom je distribúcia.

Prisľúbené potravinové a hygienické balíčky pre najchudobnejších na tento rok zatiaľ zostávajú len sľubom. „Distribúcia potravín je veľmi náročný logistický proces. Začiatkom novembra bude vyhlásené verejné obstarávanie na dodávateľa,“ informuje hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová.

Rozdávanie potravinových balíčkov pred pár rokmi dopadlo fiaskom. Pre zlú distribúciu potravín v roku 2011, je teraz Ústredie mimoriadne opatrné.

Štyri časti

Táto pomoc pre ľudí v hmotnej núdzi je naplánovaná až do roku 2020 a jej celková hodnota by mala byť vo výške 65 miliónov eur. Nie je to však len o potravinových balíčkoch. Pozostáva zo štyroch častí:

Časti potravinového balíčka
hygienické balíčky
potravinové balíčky
teplé jedlo pre ľudí bez prístrešia
distribúcia darovaných potravín

Do konca tohto roka chcú stihnúť rozdať teplé jedlo a distribúciu darovaných potravín. Sľubované potravinové a hygienické balíčky by mali prísť na rad v prvom kvartáli roku 2016. „Ten termín 1. kvartál 2016 je fixný. V budúcom roku počítame dvakrát ročne potravinový balíček a raz ročne hygienický,“ dodáva Lukáčová.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Bohatší

Potravinový balíček by mal byť výrazne bohatší než ten z roku 2011. V ňom prevažovala najmä múka. „V tomto balíku budú cestoviny, ryža, cukor, konzervy, strukoviny. Hygienický balíček bude obsahovať mydlo, zubné kefky, šampón,“vymenováva hovorkyňa.

Viac informácií sa dozviete na spravodajkom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

V hmotnej a sociálnej núdzi bolo v EÚ predvlani šesť percent mladých ľudí

V roku 2021 bolo v Európskej únii (EÚ) v závažnej hmotnej a sociálnej núdzi 6,1 …

Consent choices