mikolasik
Miroslav Mikolášik, europoslanec. PHOTO: European Union 2015.

Mikolášik: Veda bez morálky nevedie nikam

Brusel, 15. október 2015 Nemáme právo nazývať sa civilizáciou, ak sme schopní predávať s cieľom zisku časti tiel nenarodených detí a pozerať na ne ako na laboratórne zvieratá, vyhlásil europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH) počas dnešnej diskusie Predaj orgánov bábätiek – pravda o potratovom priemysle, ktorej je na pôde Európskeho parlamentu (EP) spoluhostiteľom. 

mikolášik
Europoslanec Miroslav Mikolášik so zakladateľkou americkej neziskovej organizácie Live Action Lily Rose. PHOTO: © European Union 2015

Reagoval tak na zverejnenie nahrávok skrytej kamery, kde zástupcovia celosvetovej organizácie Plánované rodičovstvo priznávajú predaj orgánov nenarodených deti po vykonaní potratu výskumným biotechnologickým laboratóriám s cieľom rozšíriť zdroje svojich príjmov. Zamestnanci tejto najväčšej siete interrupčných kliník na nahrávkach otvorene hovoria, že sú  ochotní prispôsobiť postup zákroku a termín potratu podľa požiadaviek zákazníkov,  pripomína Mikolášik.

Slovenský europoslanec hneď po prevalení škandálu žiadal Európsku komisiu o zastavenie významnej finančnej podpory pre Medzinárodnú federáciu Plánovaného rodičovstva (IPPF) z verejných európskych zdrojov a jasnú reakciu na zverejnené skutočnosti. Mrzí ma, že ani tri mesiace čakania na odpoveď nestačili na to, aby Komisia zaujala vlastné kompetentné  stanovisko, ale v odpovedi na moje konkrétne otázky len zreprodukovala vyhlásenia z nelegálnej činnosti podozrivej organizácie Plánované rodičovstvo, informuje Mikolášik, ktorý je v EP predsedom Pracovnej skupiny  európskych ľudovcov pre bioetiku a ľudskú dôstojnosť. Ide o nepochopiteľné strkanie hlavy do piesku, keď je ľudská dôstojnosť pošliapavaná. A to napriek tomu, že  história nám už mnohokrát ukázala, že na víťazstvo zla stačí mlčanie ostatných. Práve starý kontinent s tým má pritom nie tak dávnu tragickú  skúsenosť, ktorá by nám mala stále pripomínať, že veda bez morálky nevedie nikam.“

Viac..  Peter Pollák: Nová legislatíva o umelej inteligencii možno už o dva roky nebude stačiť

V diskusii, nad ktorou okrem slovenského europoslanca prevzala záštitu aj trojica ďalších poslancov z frakcie európskych ľudovcov – Michaela Šojdrová, Alojz Peterle a Marijana Petir -, vystúpila aj zakladateľka americkej neziskovej organizácie Live Action Lila Rose. Tá prezentovala prítomným svoje zistenia o zariadeniach Plánovaného rodičovstva, podľa ktorých je napriek ročnému rozpočtu organizácie vo výške takmer 110 miliónov eur mnoho žien vystavených na niektorých jej klinikách počas zákrokov nehygienickým podmienkam, čo viaceré stálo život. O to viac by komisia mala zvážiť, kam posiela peniaze  európskych daňových poplatníkov. 

O red

Odporúčame pozrieť

Faktický zákaz umelého prerušenia tehotenstva v Poľsku ohrozuje životy žien, tvrdia poslanci

Európsky parlament vo štvrtok odsúdil ďalšie obmedzenie práva na umelé prerušenie tehotenstva v Poľsku ako …

Consent choices