Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 40. týždňa 2015

ECB sa k inflačnému cieľu zatiaľ nepribližuje

SVET

Svetová obchodná organizácia [WTO] minulý týždeň zhoršila prognózu svetového obchodu. WTO očakáva, že svetový obchod posilní o 2,8 % v tomto roku a o 3,9 % v roku 2016. Pôvodná prognóza pritom počítala s nárastom o 3,3 % v roku 2015 a o 4 % v roku 2016. Dôvodom zhoršenia prognózy je doterajšie oslabenie svetového obchodu. Počas prvého a druhého kvartálu tohto roku svetový obchod oslabil v priemere o 0,7 %. Svetový obchod môže ďalej zhoršovať situácia okolo úrokových sadzieb v USA, spomalenie čínskej ekonomiky a utečenecká kríza v Európe.

NEMECKO

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz označil emisný škandál druhého najväčšieho producenta áut vo svete za ťažký úder pre nemeckú ekonomiku, no zároveň považuje Volkswagen za silnú spoločnosť, ktorá má šance na prekonanie krízy. Podobne sa vyjadrila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Podľa jej slov je škandál drastický, no škody nie sú tak veľké, aby sa Nemecko už ďalej nepovažovalo za dobré miesto na podnikanie. Podľa predbežných údajov, ktoré uplynulý týždeň zverejnil nemecký štatistický úrad, septembrové spotrebiteľské ceny v najväčšej európskej ekonomike podľa indexu HICP v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka boli nižšie o – 0,2 %. Celková cenová hladina v Nemecku v septembri prvýkrát za osem mesiacov klesla. Trh predpokladal, že ceny budú v tomto mesiaci medziročne stagnovať. Ekonómka nemeckej banky Kastensová očakáva, že ECB pravdepodobne ohlási rozšírenie kvantitatívneho uvoľňovania koncom tohto roka.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

UKRAJINA

Podľa slov šéfa misie Medzinárodného menového fondu [MMF] na Ukrajine Nikolaja Gueorguieva sa na Ukrajine, po hlbokej recesii, postupne dostáva k slovu makroekonomická stabilizácia. Výmenný kurz je vo všeobecnosti stabilný, vklady v hrivnách rastú a inflácia sa zmierňuje. Napriek pozitívnemu vývoju, vzhľadom na výraznejší pokles ekonomiky v prvom polroku ako sa pôvodne čakalo, misia revidovala prognózu vývoja HDP na rok 2015 smerom nadol, na – 11 %. V roku 2016 by mala ekonomika dosiahnuť rast vo výške 2 %. Podporiť by ju malo zotavovanie dôvery spotrebiteľov a investorov, zlepšenie v oblasti exportu a postupné uvoľnenie úverových podmienok.

O ram

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices