Podľa Vášaryovej by ľudia skôr pomohli psom, ako sýrskym deťom

BRATISLAVA – Opozičná poslankyňa Magda Vášáryová v rozhovore pre Českú televíziu skritizovala prístup stredoeurópskych krajín k utečeneckej kríze. Podľa nej je v našich končinách kresťanstvo iba folklór a ľudia by sa oveľa viac angažovali, ak by mali zachraňovať tisíc psov, a nie tisíce sýrskych detí.Magda Vášáryová, okrem iného povedala, že ak by sme mali zachrániť tisíc psov, ľudia by boli celí nadšení a zdieľali by si ich fotky. Aj teraz vraj má mailovú schránku zaplavenú asi 250 prosbami, aby hlasovala za zákon o psoch.

ZDROJ: protinenávisti/YouTube

„Ale nikdy som nedostala 250 mailov, aby sme zachránili 60 tisíc sýrskych detí,“ hovorí poslankyňa. „Áno, zachráňme 60 tisíc sýrskych detí, len nemôžeme zachraňovať len deti,“ tvrdí politický analytik POLIS Ján Baránek.

Ochrana vlastnej kože

Utečenecká kríza podľa bývalej diplomatky ukázala, že stredná Európa sa spreneverila kresťanským hodnotám. Neplatia vraj všetky tie rečičky, že máme milovať blížneho, ako seba samého a že aké sme vraj pohostinné národy.

„To všetko neplatí. Platí len jediné, a to je chrániť si len svoju vlastnú kožu a vykašlať sa na ostatných,“ myslí si Vášaryová. „My sa tu teraz nemôžeme samohaniť a samošpiniť, že akí sme netolerantní. Je rozdiel medzi odmietaním a medzi opatrnosťou,“ vysvetľuje Baránek.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Kolaborácia za drobnôstku

História strednej Európy podľa Vášáryovej ukazuje, že sme za nejakú funkciu schopní vzdať sa nielen viery, ale čohokoľvek. A za akúkoľvek drobnôstku kolaborovať.

„Budeme síce na jednej strane hajlovať s katolíckou cirkvou pre fašistický režim, ale na druhej starne hneď niekoľko rokov potom budeme zatvárať kláštory a zohyzďovať mníšky,“ pokračuje Vášaryová.

Prestrašené tetky a ujovia

Opozičná politička považuje strednú Európu za nebezpečnú časť kontinentu, ktorá sa stále považuje len za obeť všetkého diania. Konaniu mnohých stredoeurópskych politikov pri utečeneckej kríze úplne rozumie, lebo všetko smeruje ku blížiacim sa voľbám.

„Prestrašené tetky a ujkovia pôjdu voliť. Pôjdu voliť tých, ktorí hovoria – nikoho sem nepostíme, nebojte sa,“ dodáva poslankyňa.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices