Angela Merkel
Angela Merkel, nemecká kancelárka. PHOTO: Europaen Parliament 2015

Nezastavíme prijímanie utečencov, zdôrazňuje Angela Merkel

BERLÍN – Nemecká kancelárka Angela Merkel rezolútne obhajovala svoju doterajšiu politiku otvorenosti voči prichádzajúcim migrantom, ktorá sa v Nemecku stáva terčom čoraz väčšej kritiky. Kancelárkine vyjadrenia k súčasnej utečeneckej kríze odzneli počas jej zriedkavého vystúpenia vo večernej talk show nemeckej verejnoprávnej televízie ARD.„Zvládneme to. Som o tom úplne presvedčená,“ povedala. „Dá sa dosiahnuť veľmi, veľmi mnoho, ak máte odhodlanie,“ pokračovala Merkel, podľa ktorej má Nemecko tie najlepšie predpoklady, aby prekonalo výzvy spojené s náporom státisícov migrantov.Šéfka nemeckej vlády zdôraznila, že migračná kríza je zložitým problémom, na ktorý neexistujú jednoduché riešenia v podobe uzatvárania hraníc alebo zavádzania početných limitov.

Nie je to súťaž

„Nezastavíme prijímanie utečencov,“ zopakovala Merkel, ktorá zároveň uisťovala, že má plán na zvládnutie celej situácie. Podľa vlastných slov nemá záujem súťažiť o to, kto k prichádzajúcim azylantom zaujme najmenej priateľský postoj s cieľom odradiť ich od príchodu do krajiny.

Prioritou je podľa nej zaistenie dobrej organizácie azylového procesu a spravodlivejšie rozdeľovanie žiadateľov v rámci celej EÚ.

Viac..  Po eurokandidátke SaS sú známe už aj niektoré mená ďalších strán

Silnejúca kritika

Otvorená migračná politika Angely Merkel čelí v Nemecku silnejúcej kritike, a to aj z radov jej vlastnej strany Kresťanskodemokratickej strany (CDU) a najmä od predstaviteľov sesterskej bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU).

Kancelárka počas vystúpenia v talk show reagovala podráždene na špekulácie, že by sa mohla v piatok stať tohtoročnou laureátkou Nobelovej ceny za mier. Vyhlásila, že ju teraz plne zamestnávajú iné veci a že ju diskusie o tejto otázke už takmer deprimujú.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices