klus
Martin Klus, politológ a tímlíder SaS pre zahraničnú politiky a politický systém. PHOTO:Redakcia/ SaS.

Martin Klus: Tri jednoduché dôvody prečo Angela Merkelová nezískala Nobelovu cenu za mier

Tuniské Kvarteto pre národný dialóg, ktoré malo rozhodujúci prínos pri budovaní pluralistickej demokracie v Tunisku po Jazmínovej revolúcii v roku 2011 a počas Arabskej jari. Také je rozhodnutie o konečnom laureátovi Nobelovej ceny za mier za rok 2015. Už v minulosti vyvolala množstvo rozporuplných reakcií. I tento rok hrozilo, že sa autorita tejto ceny opäť zníži. Horúcou favoritkou bola aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Žena, ktorá až do tohto roka bola vzorom silnej, akcieschopnej, ale najmä pragmatickej političky. Často v protiklade s jej mužskými náprotivkami na národnej, ale najmä tzv. bruselskej úrovni. Aj preto, keby sa Nobelova cena za mier udeľovala ešte začiatkom tohto roka, mohlo byť všetko inak. Existujú však tri jednoduché dôvody, prečo sa jej laureátkou za rok 2015 nestala práve nemecká kancelárka.

Prvým vážnym zlyhaním bola jej angažovanosť v tzv. gréckej kríze. Po mesiacoch odmietania ďalšej tranže Grécku, totiž neočakávane a najmä nerozumne ustúpila najmä tlaku francúzskeho prezidenta. Urobila tak napriek tomu, že rovnako jej, ako aj väčšine ďalších zainteresovaných je už dnes jasné, že sa jedná len o ďalšiu, dočasnú dávku závislému. Tá však problém nevyrieši a ani nezlepší. Naopak, krajiny ako je aj Slovensko privedie k ďalšiemu odmietaniu falošnej solidarity chudobných s bohatými, čím sa len opäť oslabí myšlienka spoločnej Európy.

Podstatne väčším problémom však bolo jej druhé zlyhanie, ktorého následky môžu byť ešte ďaleko vážnejšie ako v prípade Grécka. Pozvať stovky tisíc, či priam milióny ľudí na životu nebezpečnú cestu naprieč morom i polovicou Európy do Nemecka, následne zavrieť hranice a potom ešte tvrdiť, že väčšina z príchodzích sa bude musieť nedobrovoľne vrátiť, sú totiž neakceptovateľné politické kotrmelce. Europoslanec Richard Sulík ich označil za „nezodpovedné a zničujúce“. Zničujúce najmä pokiaľ ide o schengenskú Európu bez hraníc, ale aj z pohľadu nútenej solidarity v podobe nasilu presadených kvót pre členské štáty únie.

Viac..  Miriam Lexmann: Som rada, že došlo k dohode a 50 milliárd EUR pre Ukrajiny sme schválili

Ak sa teda členovia Nobelovej komisie zamysleli a spomenuli si, čo vyvolalo ich rozhodnutie udeliť v minulosti cenu M. Gorbačovovi, J. Arafatovi, B. Obamovi, ale aj OSN či Európskej únii, tak tu máme celkom jasný tretí dôvod, prečo kancelárka Merkelová na túto cenu tentoraz nedosiahla. Ďalšie rany reputácii, táto cena ale aj komisia totiž určite nepotrebuje.

Komentár pre spravodajský portál Europskenoviny.sk pripravil Martin Klus, politológ a expert strany SaS pre zahraničnú politiku a politický systém.

O red

Odporúčame pozrieť

SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Kandidátnu listinu strany SaS do eurovolieb povedie jej súčasný predseda Richard Sulík. Na druhom mieste …

Consent choices