Juncker
Jean-Claude Juncker, predseda Európskej komisie . PHOTO: European Union.

V korporátnych daniach vládne chaos. Juncker chce vytvoriť poriadok

Súčasný systém daňových pravidiel je nespravodlivý. Niektoré spoločnosti strácajú finančné prostriedky, zatiaľ čo druhé sa schovávajú za rôzne vnútroštátne pravidlá,“ povedal predseda Komisie Jean-Claude Juncker na stretnutí Výborov daňového riadenia a Výboru hospodárskych a menových záležitostí. „Potrebujeme lepší prehľad o tom, ako nadnárodné spoločnosti využívajú rozdiely medzi krajinami. Potom by sme mali vytvoriť poriadok,“ dodal.

Boj proti podvodom a vyhýbaniu sa plateniu daní patrí podľa jeho slov medzi desať najväčších priorít Komisie. „Musíme sa posunúť smerom k daňovej harmonizácii. V oblasti zdaňovania právnických osôb je  vnútorný trh neúplný.“ Povedal poslancom Európskeho parlamentu vo svojom úvodnom vystúpení. Upozornil tiež na ťažkosti zjednotiť  všetky členské štáty EÚ, ktoré majú právo veta pri daňových otázkach. Spoločný prístup však podľa neho nie je nemožný, dokazuje to  zjednotený systém  na výber daní z pridanej hodnoty.

Juncker navrhol Výboru zriadenie daňovej rady, ktoré fungujú pri finančných a ekonomických otázkach. „Mali by sme presvedčiť našich partnerov zo skupiny G20, aby viac prispôsobili  svoje systémy zdaňovania. Ale mali by sme byť pripravení, pokračovať aj bez nich,“ povedal.

Ešte ako minister financií Luxemburska, podľa jeho slov nevyjadril pozitívny postoj k individuálnemu zdaňovaniu, ktoré odobrili miestni predstavitelia v krajine. „Samozrejme, že som sa stretol s niektorými spoločnosťami ako je Commerzbank, ale nikdy som s nimi nejednal o daňových záležitostiach,“ uviedol.

Viac..  Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Europoslanec Burkhard Balz (EPP, DE) sa opýtal, čo by mal povedať malým a stredným firmám, ktoré musia splniť všetky svoje daňové povinnosti, zatiaľ čo veľké nadnárodné spoločnosti takmer žiadne. Pán Juncker odpovedal, že Komisia pracuje na daňovej rovnosti. „Najprv musíme pokročiť  v príprave o spoločnom základe dane,“ povedal.

Viacerí spravodajcovia sa zhodli na tom, že členské štáty úmyselne znemožňujú Výboru vyšetrovanie, ktoré sa týkajú daňových zmlúv. Pomocný spravodajca Michael Theurer, požaduje otvorenejšiu diskusiu. Je dôležité zistiť, ktoré krajiny povzbudzujú spoločnosti, aby sa presťahovali dona iné miesto a získali tak daňové výhody. „Ktoré krajiny blokujú prístup k možným riešeniam? A prečo nemôžeme získať prístup ku kľúčovým dokumentom?“ pýtal sa.

Jednou z možností ako zamedziť zvýhodňovanie spoločností, by bolo podľa europoslanca Bernda Lucke (ECR, DE) vykonanie kontroly. Ak by spoločnosť premiestni v rámci v EÚ, malo by sa zistiť, či jej boli prisľúbené daňové výhody v novej hostiteľskej krajine.

 

O jac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices