mikolasik
Miroslav Mikolášik, europoslanec. PHOTO: archív MM.

Mikolášik: Tresty smrti narastajú, Únia nesmie byť divákom

Je hrozivé, že dnes ešte zomierajú ľudia vo svete trestom smrti, avšak hlasno na poplach bije fakt, že táto metóda má stúpajúcu tendenciu, upozornil europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH). Ako jeden z autorov Uznesenia Európskeho parlamentu (EP) o treste smrti žiada neprestávať v boji proti nehumánnemu ukončenia života a je za zavedenie moratória na trest smrti ako kroku k jeho zrušeniu.

Únia ako taká má dnes obrovské množstvo nevyriešených otázok a denne sa objavujú ďalšie. To nás však nemôže robiť slepými voči okolitému svetu, v dôsledku čoho sa aj trest smrti pre Európanov stáva často iba faktom, ktorý akceptujú, uviedol Mikolášik s tým, že trest smrti nemôže byť akceptovateľný za žiadnych okolností. Podľa uznesenia, o ktorom dnes hlasuje EP, sa vie o najmenej 2 466 osobách v 55 krajinách, ktoré boli v roku 2014 odsúdené na smrť, čo predstavuje nárast o takmer 23 % v porovnaní s rokom 2013. Dokument upozorňuje, že počet trestov smrti a popráv v roku 2015 naďalej alarmujúco rastie.

Popravované sú dokonca maloleté osoby a osoby s duševným postihnutím alebo mentálnou retardáciou, poprava v tretích krajinách hrozí aj desiatkam Európanov, ozrejmil Mikolášik. Europoslanec ako člen Podvýboru pre ľudské práva zároveň vyjadril hlboké znepokojenie nad nedávnymi hromadnými súdnymi procesmi, ktoré viedli k obrovskému množstvu trestov smrti. V súvislosti s blížiacim sa 13. Svetovým dňom proti trestu smrti (10. októbra) upozorňuje na potrebu zvýšenej informovanosti a aj v dôsledku nej rastúceho medzinárodného tlaku na krajiny, kde sa uplatňujú popravy ako zákonné kroky.  

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Spoločne s kolegami vyjadrujeme podporu všetkým agentúram OSN, medzivládnym regionálnym orgánom a mimovládnym organizáciám pri ich neprestajnom úsilí, ktoré vynakladajú pri nabádaní krajín k tomu, aby zrušili trest smrti, zdôraznil slovenský europoslanec. Európska únia musí byť podľa neho nespochybniteľným bojovníkom proti trestu smrti a nikdy sa nesmie dostať do pozície diváka. “Preto sa aj od Komisie očakáva značné financovanie projektov v tejto oblasti prostredníctvom európskeho nástroja pre demokraciu a ľudské práva,” uzavrel Mikolášik.

O red

Odporúčame pozrieť

trest smrti

Európska únia je najštedrejším darcom v kampaniach a aktivitách za zrušenie trestu smrti po celom svete

Európsky parlament sa radí k najväčším odporcom trestu smrti a zasadzuje sa za jeho zrušenie …

Consent choices