Európska komisia tlačí na zamestnanosť na trvalý pracovný pomer – 7. október za Svetový deň za dôstojnú prácu

Medzinárodná odborová organizácia (MOK) vyhlásila aj v tomto roku 7. október za Svetový deň za dôstojnú prácu.

Ľudia, a hlavne pracujúci organizovaní v odboroch na všetkých kontinentoch organizujú rôznorodé aktivity proti prekérnym pracovným podmienkam, za zamestnanosť a odborové a zamestnanecké práva. Ako prekérna práca sa označuje práca pri zníženej pracovnoprávnej ochrane a za nižšie mzdy. Svetový deň dôstojnej práce poukazuje aj na spôsob, ako dosiahnuť spravodlivé a uspokojivé pracovné podmienky zamestnancov, na adekvátnu mzdu, na zosúladenie pracovného a súkromného života.

V tomto roku je heslom Svetového dňa za dôstojnú prácu KONIEC CHAMTIVOSTI KORPORÁCIÍ.

Veľké korporácie sú presvedčené, že práca je len komodita a pracovné práva zamedzujú rozvoju podnikania. A mnoho vlád sa s tým stotožňuje. Bohatstvo generované zamestnancami nie je s nimi zdieľané. Mnoho ľudí sa stáva čím ďalej chudobnejšími a rastie počet ľudí, ktorí pracujú načierno pre najbohatšie firmy sveta, bez pracovnej zmluvy. Dôležité je tiež pripomenúť, že pracujú v zdraviu nebezpečnom prostredí, s nebezpečnými materiálmi.

Až 60 % svetového obchodu je v rukách veľkých podnikov, ktoré používajú obchodný model založený na vykorisťovaní a zneužívaní ľudských práv v dodávateľských reťazcoch.

 

Svetový deň za dôstojnú prácuDnes je Svetový deň za dôstojnú prácu (7.október). Dnes si pripomíname náš boj proti prekérnym pracovným podmienkam, za zamestnanosť a odborové a zamestnanecké práva. Svetový deň dôstojnej práce poukazuje aj na spôsob, ako dosiahnuť spravodlivé a uspokojivé pracovné podmienky zamestnancov, na adekvátnu mzdu, na zosúladenie pracovného a súkromného života. V tomto roku je heslom Svetového dňa za dôstojnú prácu KONIEC CHAMTIVOSTI KORPORÁCIÍ. Zapojte sa: https://goo.gl/8cbQAD #dôstojnápráca #wddw2015

Posted by Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky – KOZ SR on 7. október 2015

 

Keď je pracovné právo, mzdy, dôchodky a istota zamestnania obmedzované v mnohých krajinách, znamená to, že máme spoločného nepriateľa, a to „korporátnu chamtivosť“, uvádza sa v stanovisku Medzinárodnej odborovej organizácie.

Polovica rodín v mnohých krajinách na vlastnej koži pozná, čo je to nezamestnanosť alebo skrátenie pracovného času a milióny ľudí naďalej žijú v krajnej chudobe. V početných štátoch sú ohrozené práva na zastúpenie v odborových organizáciách a na kolektívne vyjednávania, v ďalších krajinách sa na tieto práva otvorene útočí.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Prezident Konfederácie odborových zväzov SR Jozef Kollár na tlačovej konferencii venovanej práve téme dôstojnej práce pripomenul, že Európska komisia tlačí na to, aby čo najviac ľudí bolo zamestnaných na trvalý pracovný pomer. „Považujeme pracovný pomer na dobu určitú, pracovný pomer na kratší čas, dočasné prideľovanie zamestnancov iným firmám agentúrami, ako aj oba typy dohôd o pracovnej činnosti a o výkone práce za neštandardné formy zamestnávania. Nezaručujú napríklad nárok na dovolenku, možnosti čerpať úver, alebo založiť si rodinu. Budeme preto vyvíjať tlak na to, aby aj títo zamestnanci mali nárok na pracovno-právnu ochranu a sociálne výhody, na ktoré majú nárok kmeňoví zamestnanci,“ povedal Kollár.

Prezident KOZ SR J. Kollár pripomenul, že Slovensko napriek dobrým výsledkom vo vývoji hrubého domáceho produktu je v pomere čerpania prostriedkov na mzdy pod priemerom Európskej únie. Kým v EÚ je pomer 50 % v prospech miezd a 50 % v prospech zisku korporácií, na Slovensku sa na mzdy ujde len 40 %.

Pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk spracoval Miroslav Hajnoš

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

praca

EÚ: Rozdiely v odmeňovaní žien a mužov sú stále výrazné, upozorňujú odbory

Podľa štúdie Európskej konfederácie odborových zväzov (EOK) sú ženy v Európe, ktoré vykonávajú práce vyžadujúce …

Consent choices