Jozef Rajtár
Jozef Rajtár, tímlíder SaS pre Štíhly štát. PHOTO: archív SaS.

Jozef Rajtár: Zavedie Amerika rovnú daň?

Čoskoro sa môže stať, že na Slovensku nielenže budeme musieť urýchlene zreparovať svoj daňový systém po Ficovom vyčíňaní. Ale budeme musieť urýchlene spraviť veľa ďalších krokov, aby sme nezostali úplne pozadu. Tradičné libertariánske myšlienky sa prebúdzajú v Spojených štátoch amerických a čoskoro tam môže nastať veľká zmena v daňovom systéme. Možno sa dočkáme aj rovnej dane.

Čo sa teda v USA deje pred prezidentskými voľbami v roku 2016? A čo spôsobuje zmeny?

Traja najpopulárnejší kandidáti republikánskej strany sú nepolitici – Donald Trump, Ben Carson a Carly Fiorina. A to znamená príliv nových myšlienok a nových prístupov.

Najpopulárnejší kandidát Donald Trump má nasledovný plán:

Daň z príjmu nemajú platiť ľudia s príjmom do 25 tisíc dolárov ročne a manželia s príjmom do 50 tisíc. Maximálna sadzba má byť 25% namiesto dnešných 40%.
Daň zo zisku firiem nemá byť vyššia ako 15%!

Ben Carson, druhý najpopulárnejší kandidát:

Je za rovnú daň a údajne táto idea pochádza z biblie – z platenia desiatkov, t.j. 10 percentnej dane. Carson pri tejto sadze aj zostáva. Ak zarobíte ročne desať dolárov, zaplatíte na dani jeden, ak desať miliárd, tak miliardu. Pointou je aj to, že americké firmy ponechávajú zisky zo svojich zahraničných operácií vonku. Je to kvôli vysokému zdaneniu. Pri znížení daní sa im oplatí peniaze doniesť a investovať doma.

Senátor Marco Rubio, potomok kubánskych prisťahovalcov, v minulosti hlasoval za zníženie daní. Tvrdí: Dane zvyšujeme, ak chceme niečoho menej. Preto máme vysoké dane na cigarety. Investícií a pracovných pozícií chceme viac, preto musíme daň zo zisku znižovať.

Rovnú daň presadzuje aj senátor Rand Paul, syn dlhoročného senátora a libertariána Rona Paula. Okrem toho žiada aj koniec zákazu marihuany, osobitne na lekárske účely.

Ďalší traja kandidáti, Ted Cruz, Mike Huckabee a John Kasich sú všetci za obdobu rovnej dane. Jeb Bush je za zníženie daní, aké v minulosti presadil aj na Floride, kde je guvernérom.

Nové veci sa dejú nielen v oblasti daní. Pozitívnym trendom je aj odstraňovanie tradičnej závislosti na lobistoch. Trump, ako miliardár a podobne ako Kiska, si platí kampaň sám. Republikánska dvojka Carson, vďaka svojej vysokej obľúbenosti, žije z drobných príspevkov a kampaň mu organizujú dobrovoľníci.

Viac..  Miriam Lexmann: Dodnes nevieme aký vplyv na človeka majú GMO rastliny

Mimochodom, Donald Trump priniesol do americkej politiky aj tému nelegálnych migrantov, ktorá je aktuálna v Európe. Všetkých 11 miliónov ilegálov by z USA deportoval a na hranici s Mexikom postavil nepreniknuteľný múr. Marco Rubio upriamuje v tejto súvislosti na fakt, že legálni žiadatelia o pobyt v USA dlhé roky platia príslušné poplatky a bezvýsledne čakajú na jeho udelenie. Ironicky poznamenáva, že pri súčasnej benevolencii im zrejme poradí, aby do krajiny prišli nelegálne.

Ako vidíme, v Amerike sa veci po dlhom ekonomickom a politickom marazme hýbu. Keďže zvyčajne po dvoch obdobiach vlády jednej strany sa kyvadlo preváži na stranu druhú, väčšie šance majú republikáni.
Máme tu takto potenciálneho konkurenta v buď rovnej dani, ale určite nízkej úrovni daní. A touto krajinou je ekonomická veľmoc.

Svet na nás nebude čakať. Musíme opätovne zaviesť rovnú daň a znížiť ju postupne až na 15% – ako to navrhuje SaS. Rovnako však musíme presadiť vymáhateľnosť práva a štíhly štát, ktorý sa ľahko kontroluje a spravuje.

Mimochodom, ako to vyzerá na „ľavej strane“ v Amerike – u demokratov? Podobne, ako na ľavej strane u nás. Prázdnota a socializmus. Program Hillary Clintonovej je „voľte ma, lebo ma dlho poznáte (a po zvolení si nebudem farbiť vlasy na blond)“. Tragédiou je ich kandidát Bernie Sanders, ktorý sľubuje „škandinávsky socializmus“, t.j. „zvýšiť všetky dane, aby štát mohol rozdávať veci zadarmo.“

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Jozef Rajtár, tímlíder SaS pre Štíhly štát.

O red

Odporúčame pozrieť

Jozef Rajtár

Jozef Rajtár: V Estónsku by Kaliňáka odvolali, súhlasím

Minister vnútra Robert Kaliňák tvrdí, že je neoprávnene kritizovaný za slovenský e-Government. Že systém je …

Consent choices