Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 39. týždňa 2015

Grécko po voľbách so zrevidovaným ratingom

GRÉCKO

„Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s potvrdila Grécku rating vládnych záväzkov na úrovni Caa3 a jeho výhľad zlepšila na stabilný,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Rating krátkodobých záväzkov krajiny agentúra nezmenila a zostáva na úrovni Not Prime. Hlavným dôvodom potvrdenia ratingu je schválenie tretieho balíčka núdzovej pomoci pre Grécko a vytvorenie politickej reprezentácie krajiny, ktorá je trochu viac priaznivá pre realizáciu reforiem, ktoré si zahraničná pomoc vyžaduje. Agentúra tiež skonštatovala, že dohoda Grécka o núdzovej pomoci v sume 86 mld. EUR počas troch rokov z Európskeho mechanizmu pre stabilitu [ESM] redukuje riziko bankrotu krajiny. Moody’s dodáva, že tretí program pomoci predpokladá pomalý návrat Grécka k ekonomickému rastu.

ČÍNA

Podľa čínskeho štatistického úradu bude hospodársky rast krajiny v treťom štvrťroku do značnej miery stabilný, keďže prepad na akciových trhoch bude mať naň len obmedzený vplyv. Hovorca úradu uviedol, že rast ekonomiky sa v podstate neodchýli od ročnej 7 % – nej prognózy rastu. Pri tomto stanovisku sa úrad opieral o júlové a augustové ukazovatele, z ktorých vyplynulo, že trend ekonomiky je stabilný. Odchýlenie smerom nadol alebo nahor pripúšťa, ale len v malom rozsahu. Čínski úradníci sa snažia ubezpečiť svetové trhy, že Peking je aj po nečakanej devalvácii jüanu a prepade na akciových trhoch schopný riadiť druhú najväčšiu ekonomiku sveta.

EUROZÓNA

Rast súkromnej aktivity eurozóny sa spomalil. Zložený index nákupných manažérov PMI, ktorý zostavuje agentúra Markit, v septembri klesol na 53,9 bodu z augustových 54,3 bodu, kým trh očakával miernejší pokles. Rast súkromnej aktivity v eurozóne sa v septembri spomalil, keďže dopyt zo strany Ázie oslabil. To viedlo k menšej tvorbe nových pracovných miest a donútilo to firmy redukovať produkciu, hoci sa im podarilo zvýšiť ceny prvýkrát za štyri roky. Podľa hlavného ekonóma agentúry Markit je export pod tlakom situácie v Ázii, čo zmenšilo celkový dopyt. Zároveň uviedol, že PMI signalizuje posilnenie HDP za 3. štvrťrok o 0,4 %. Dodal, že to nie je rýchly rast a naznačuje, že ECB bude trochu sklamaná z výsledkov jej programu kvantitatívneho uvoľňovania.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

NEMECKO

Otázka imigrantov robí aktuálne ťažkú hlavu nejednej krajine. Aj Nemecko patrí k tým, ktoré sa musia s imigračnou vlnou popasovať. Námestník nemeckého ministra financií Steffen označil zvládnutie tejto vlny za hlavnú prioritu vlády, ktorej musia ministerstvá podriadiť všetky dodatočné výdavky. Ako dodal, Berlín vďaka zdravým verejným financiám dokáže čeliť načakaným výzvam. Aj napriek rastúcim výdavkom na imigrantov by tak vyrovnaný štátny rozpočet pre Nemecko v tomto a budúcom roku mal byť dosiahnuteľný. Vládne zdroje uviedli, že nečakané výdavky súvisiace so starostlivosťou o imigrantov môžu ohroziť cieľ ministra financií Schäubleho, ktorým je dosahovať v najbližších piatich rokoch vyrovnané rozpočty. Nemecká vláda očakáva, že v rámci najväčšej utečeneckej krízy, aká postihla Európu od skončenia druhej svetovej vojny, krajina iba tento rok prijme minimálne 800 tis. nových imigrantov.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices