Rusko si hľadá nových kamarátov. Neúspešne.

V ruskom meste Ufa hostil 10. júla Vladimír Putin regionálnych lídrov Šanghajskej organizácie spolupráce (ŠOS). Hlavnou udalosťou summitu bolo podpísanie dokumentu, ktorý naštartuje pripojenie Indie a Pakistanu k ŠOS. Na summite vyjadrili lídri podporu aj pre budúce pripojenie Iránu.

ŠOS je politická, ekonomická a vojenská organizácia založená v roku 2001 Čínou, Ruskom, Kazachstanom, Kirgizskom, Tadžikistanom a Uzbekistanom. Štáty ŠOS zaberajú takmer jednu tretinu Eurázie, majú asi 1 455 000 000 obyvateľov a na jej území je viac ropy a zemného plynu ako v štátoch OPEC. Členmi ŠOS sú dve svetové mocnosti a pozorovateľmi regionálne mocnosti ako India, Irán a Pakistan. Podľa analytikov bola organizácia navrhnutá tak, aby pôsobila ako protiváha NATO.

V skutočnosti je ŠOS len voľnou koalíciou štátov, ktoré nemajú veľa spoločných záujmov.

Plánované rozšírenie organizácie o Indiu a Pakistan je prezentované ako Putinov diplomatický úspech. Je to spôsob, ako ukázať svetu, že Rusko nie je medzinárodným vyvrheľom, ale je stále schopné úspešne pôsobiť v zahraničnej politike.

Prijatie Indie a Pakistanu však len vyvoláva otázky o kompatibilite členov ŠOS. Hovorí sa, že bezpečnostné aliancie sú len také silné, ako miera zdieľaných záujmov medzi ich členmi. História Indie a Pakistanu je plná nepriateľstva a konfliktov. Rusko napriek tomu tlačí na rozšírenie organizácie, aby ukázalo svoju schopnosť postaviť sa Západu. Postaviť sa Západu však nie je záujem, ktorý by bol široko zdieľaný ostatnými členmi ŠOS.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Spojení v nedôvere

Čo ŠOS chýba v kategórii zdieľaných záujmov, to si vynahradzuje vo vzájomnej nedôvere.

Čína si dáva pozor, aby sa príliš neodcudzila Spojeným štátom. Vzhľadom na obchod a vzájomne prepojené finančné trhy oboch krajín. Okrem toho majú Rusko a Čína za sebou dlhú históriu vzájomného nepriateľstva, ktoré môže kedykoľvek vyplávať na povrch.

Kazachstan sa obáva Moskvy po tom, ako Putin anektoval Krym. Nikto nezaručí, že nezačne jedného dňa Kremeľ „chrániť“ aj Rusov na severe Kazachstanu.

Tadžikistan a Kirgizsko trpia kvôli hospodárskemu poklesu v Rusku, ktorý je spôsobený vojnou na Ukrajine. Mnoho migrujúcich pracovníkov z týchto krajín prišlo v Rusku o prácu a vrátilo sa domov. Rastúca nezamestnanosť mladých nahráva na smeč džihádistickým organizáciám.

Uzbekistan varoval, že ŠOS by sa nikdy nemala stať vojenským blokom proti akejkoľvek krajine.

Irán bude zasa nutne potrebovať investície do uhľovodíkového priemyslu a nemôže si robiť nepriateľov pripojením k silne protizápadnej organizácii…

Zdroj

O Milan Polešenský

Generálny sekretár Union of European Federalists Slovakia.

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices