Európsky paradox. Utečenci sa cez hranicu dostanú, človek s pasom nie

ZÁHREB – Cez hraničný priechod na chorvátsko-maďarských hraniciach prechádzajú tisíce ľudí bez akýchkoľvek dokladov. Keď sa tú istú hranicu pokúsia prejsť ľudia s platným pasom v ruke, neuspejú. Je zatvorené. Vyskúsal si to na vlastnej koži reportér TV JOJ Jozef Kačmáry s kameramanom Richardom Takáčom

Chorvátsko-maďarské vzťahy sú na bode mrazu. Policajti z oboch krajín už medzi sebou takmer nekomunikujú. Vidieť to aj pri preberaní utečencov.

Chorváti stále vyvážajú utečencov do Maďarska. Autobusy ale nesmú prekročiť hraničnú čiaru.

Bezpečnostné previerky v Maďarsku pripomínajú ostrý ozbrojený konflikt. Vojaci aj munícia sú v plnom nasadení.

Paradoxom je, že Európan s platnými dokladmi cez prechod neprejde, migranti bez dokladov ale áno.

Plán B aj C

Takzvaný plán B, že Maďari prijímajú utečencov zatiaľ funguje. No Chorvátsko je pripravené aj na čierny scenár. Ak by to Maďari definitívne zastavili, v zálohe majú plán C – migrantov bude chorvátska armáda vracať do Srbska, alebo ich nebudú na svoje územie ani púšťať.

Viac..  Umelá inteligencia: Europarlament prijal prelomový zákon

„Utečenci nespadli z neba. Dorazili z Grécka, Macedónska a Srbska a nikto to nechce vidieť,“ hovorí chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojić.

Provizórna mešita

Do tábora Opatovac prichádzajú dodávky s utečencami.

Minister vnútra preto definitívne oznámil, že pre tak vysoký príliv utečencov budú musieť kapacity tábora navyšovať. Moslimským migrantom tu v najbližších dňoch postavia provizórnu mešitu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices