smolková
Monika Smolková, europoslankyňa. PHOTO: © European Union, 2016

Monika Smolková: Určiť kvóty, to je to posledné čím sme sa mali zaoberať

Komisia na pôde EP predstavila nové návrhy na vysporiadanie sa s prílevom utečencov do EÚ. Ich súčasťou je návrh na rozmiestnenie 120.000 žiadateľov o azyl v rámci Únie – nad rámec v máji navrhnutého počtu 40.000 osôb, náčrt budúceho stáleho distribučného mechanizmu žiadateľov, zoznamu bezpečných krajín pôvodu za účelom rýchlejšieho navrátenia osôb, ktorých žiadosť bola zamietnutá, a systému, ktorý by zadefinoval legálne spôsoby imigrácie do EÚ.

Šéf Európskej komisie Juncker ale po predstavení svojho návrhu zožal kritiku aj od slovenskej europoslankyne Moniky Smolkovej. Určiť kvóty, to je to posledné čím sme sa mali zaoberať. Očakávala som od predsedu Komisie Junckera konkrétne kroky, čo chceme urobiť preto, aby sme odstránili vojnu v Sýrii,“ hovorí Smolková.

Poslanci vyzvali členské štáty k činom a ocenili občanov EÚ, ktorí vrelo prijali prichádzajúcich utečencov. Plenárnej rozpravy sa zúčastnil aj luxemburský minister práce, zamestnanosti a sociálneho a solidárneho hospodárstva Nicolas Schmit, prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans, vysoká predstaviteľka Únie pre zahraničné veci Federica Mogherini a komisár pre migráciu Dimitris Avramopoulos.

Viac..  Michal Wiezik: Norma Euro7 je potrebná, ale treba ubrať plyn

Po rozprave väčšina poslancov v hlasovaní podporila májový návrh Komisie na premiestnenie 40.000 žiadateľov o azyl z Grécka a Talianska. Parlament má pri schvaľovaní podmienok dočasného mechanizmu núdzovej relokácie iba poradný hlas (konzultačný postup), pričom rovnaký postup sa uplatní aj pri schvaľovaní návrhu na rozmiestnenie 120.000 žiadateľov o azyl v rámci EÚ.

Pri schvaľovaní pravidiel stáleho relokačného mechanizmu sa uplatní riadny legislatívny postup. Parlament bude teda o nových pravidlách stáleho mechanizmu spolurozhodovať s Radou EÚ (ministri členských štátov) v pozícii rovnocenného partnera.

O ram

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices