Začali padať burzové indexy, ceny komodít a média začali spomínať na rok 2008

Prach z výbuchu burzy sa usadí, ale uvidíme zase len ten istý svet.

Spektakulárne výbuchy v prístave Tianjin pred dvoma týždňami boli akoby predzvesťou podobne spektakulárneho výbuchu na čínskom akciovom trhu. Začali padať burzové indexy, ceny komodít a média začali spomínať rok 2008 a pád Lehman Brothers. Titulky novín prišli s otázkou: vracia sa kríza?

Ak by sa kríza skutočne vracala, oproti roku 2008 je tu jeden zásadný rozdiel – už niet kam ustúpiť. Úrokové sadzby sú na nule a (virtuálne) tlačiarenské stroje chrlia nové peniaze v operácii zvanej kvantitatívne uvoľňovanie už aj v Európe. Dlhy štátov sú oveľa vyššie ako v roku 2008 a na novú sériu bailoutov už nemusia byť zdroje.

Už od roku 2007 sme svedkami bezprecedentného zasahovania štátov do finančných trhov. Extrémne nízke úrokové miery, kvantitatívne uvoľňovanie, štátne záruky sú bežné v západnom svete, ťažko vôbec odhadnúť, čo všetko naviac sa ešte spravilo v Číne. Vďaka tomu svetové akciové trhy niekoľko rokov rástli nevídaným tempom, zatiaľ čo reálne ekonomiky pod nimi často stagnovali. Čínsky akciový index za jediný rok (jún 2014 – jún 2015) narástol o 150 %, nikto predsa nemohol čakať, že to takto pôjde donekonečna.

Šanghajský index je aj po prepade stále 50 % nad svojou úrovňou z júna 2014

No nie tak rýchlo, Doktor Skaza! Pri tej všetkej panike je vhodné si uvedomiť, že šanghajský index je aj po aktuálnom prepade stále 50 % nad svojou úrovňou z júna 2014. Naviac, málokto si dal tú prácu, aby sa pozrel na veľkosť čínskeho akciového trhu. Ten je na globálne pomerymaličký – 20x menší ako americký, 4x menší ako japonský, menší ako nemecký, kanadský či francúzsky. Kedy naposledy vzrušil svet prepad burzy v Toronte? Súčasná bublina a následný prepad je (zatiaľ) nižšia ako tá, ktorá pukla v roku 2008. Počet akcionárov na čínskej burze sa za posledný rok zdvojnásobil a dosahuje 90 miliónov, čo je 7 % populácie – a viac ako je členov čínskej komunistickej strany. Zdá sa, že Číňania majú medzi kapitalizmom a komunizmom už jasno.

Viac..  Vladimír Bilčík: Vraj som sa stretol s agentom ruskej spravodajskej služby FSB, nenechajte sa zmiasť!

Trocha optimizmu na chladnejší záver leta nezaškodí. Ale koniec srandy – čínske zakopnutie nie je katastrofou, no je ďalším ohnivkom v reťazci krízových udalostí. Tie nám neustále pripomínajú, že so svetovou ekonomikou založenou na ťažko stráviteľnom mixe kapitalizmu, socializmu, korporativizmu, bizarnej monetárnej politiky a neustále narastajúcej mentalite nárokovateľnosti nie je niečo v poriadku.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Vzácne kovy vzdorujú súčasnému trendu, zatiaľ čo sužovaná ropa otriasa komoditným sektorom

Prepadávajúce sa ceny ropy aj naďalej udávajú tón v komoditnom sektore. Vzácne kovy idú proti …

Consent choices