hyza
reprofoto: noviny.sk

Prevádzači zrejme využili firemný polep na dodávke zámerne, chceli byť nenápadní

BRATISLAVA – História bielej dodávky, v ktorej zomrelo 71 utečencov, je sporná. Prevádzači zrejme využili firemný polep spoločnosti HYZA na to, aby boli menej nápadní. Nerušene tak mohli desiatky utečencov prepraviť za hranice.Rakúska polícia našla vo štvrtok v odstavenom nákladnom aute desiatky mŕtvych utečencov. Nákladiak stál v odstavnom pruhu neďaleko mestečka Neusiedl am See. To sa nachádza len približne 45 kilometrov od Bratislavy. Auto malo maďarské poznávacie značky a logo slovenskej spoločnosti Hyza. Jeho vlastníkom má byť istá maďarská firma.

„Auto s maďarskými ŠPZkami použité na trestnú činnosť bolo vyradené z majetku spoločnosti a následne odpredané v rokoch 2013-2014, kedy bolo odpredaných ďalších 20 áut siedmim súkromným spoločnostiam v rámci Slovenskej republiky. Nový vlastník neodstránil branding spoločnosti na vozidle,“ píše sa v stanovisku spoločnosti HYZA k dodávke, ktorá mala logo tejto spoločnosti a v ktorej zomrelo 71 utečencov.

„Auto bolo predané na základe faktúry a je bežnou praxou, že nový majiteľ si nálepky z vozidla odstráni. Pre firmu, ktorá auto predáva, je odstránenie nápisov finančné náročné. My sme ani len netušili, aký neskutočný príbeh sa stane s týmto autom,“ uviedol PR manažér a hovorca spoločnosti Agrofert Karel Hanzelka.

Maďarský autobazár

Spoločnosť Hyza auto využívala 13 rokov. Bolo na konci svojej životnosti so 750-timi tisícmi kilometrov a za 4 000 eur ho odpredali na náhradné diely. Technická kontrola dodávke vypršala v auguste minulého roka.

Ako dodal Hanzelka, podľa ich informácií sa auto po predaji dostalo do autobazáru v Budapešti v januári 2015. Ďalší osud dodávky už nepoznáme. Pašeráci museli obnoviť technickú kontrolu vozidla, alebo jazdili s neplatným technickým preukazom.

Polepy na autách

Z bazáru dodávku zrejme kúpila maďarská firma, ktorá sa venuje okrem iného predaju áut, ale aj gastronómii. Pôvodné nálepky z dodávky neodstránili. Skúseností firiem, ktoré sa zoberajú brandingom a polepmi áut sa rôznia. Stavajú sa aj prípady, že majiteľ pred predajom nálepky z auta odstráni, alebo to tak urobí až kupujúci

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

„Nestáva sa to. Väčšinou to riešia klienti tak, že pred predajom auta strhnú reklamné fólie,“ vysvetľuje riaditeľ firmy na polepy áut Marek Smižanský.

„Občas sa to stáva. Príde klient, ktorý kúpi ojazdené auto a na ňom je ešte stále polep firmy, ktorá mu auto predala,“ uviedol špecialista firmy na polep áut Peter Wachter.

Nenápadní pašeráci

Naša polícia polepy áut nekontroluje. „Slovenská polícia kontroluje vozidlá a nálepky na vozidlách len vo vzťahu farebnosti vozidiel. Napríklad, či biele vozidlo neprekrýva červená nálepka vo väčšom percente ako umožňuje zákon. Pokiaľ ide o nálepky firiem, polícia to nekontroluje a ide čisto o občiansko-právny vzťah,“uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Ako uviedol PR manažér a hovorca spoločnosti Agrofert, domnievajú sa, že takto polepená dodávka sa pašerákom hodila, nakoľko vozidlo nebolo nápadne a polícia zrejme nemala dôvod zastavovať auto potravinárskej formy. Navyše išlo o chladiace auto.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices