Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 34. týždňa 2015

Gréci budú voliť vládu v tomto roku už 2. krát

NEMECKO

Nemecká centrálna banka Bundesbank minulý týždeň uviedla, že Nemecko si udrží v zostávajúcej časti tohto roka silný hospodársky rast. Motorom rastu má byť súkromná spotreba a silnejší export. Vyhliadky globálnej ekonomiky však môže ohroziť ďalšie spomalenie rastu v Číne. „V druhom štvrťroku vzrástlo hospodárstvo Nemecka medziročne o 1,6 %. Záver druhého kvartálu priniesol zmiešané signály, keď priemyselná produkcia a export oslabili, investície však zostali silné. V druhom polroku má krajina podľa Bundesbank profitovať z významného nárastu reálnych príjmov domácností, zotavenia v eurozóne a slabého eura. Zrýchliť sa má aj rast v USA a Veľkej Británii, ktoré sú pre krajinu kľúčovými obchodnými partnermi“, uviedol analytický tím Poštovej banky. V svojej pravidelnej mesačnej správe banka uvádza, že pretrvajú podmienky podporujúce relatívne silný rast poháňaný domácim aj vonkajším dopytom.

GRÉCKO

Predseda gréckej vlády Alexis Tsipras v závere uplynulého týždňa podal demisiu a po sporoch vo vládnucej strane Syriza, okolo schválenia reforiem ako podmienok ďalšej finančnej pomoci krajine, sa v Grécku po ôsmich mesiacoch uskutočnia ďalšie predčasné parlamentné voľby. Podľa platnej legislatívy by sa hlasovanie malo uskutočniť do jedného mesiaca. Zdroje z prostredia vlády informovali, že sa zrejme uskutočnia 20. septembra. Premiér v príhovore obhajoval taktiku svojho kabinetu na rokovaniach s partnermi a vyhlásil, že krajina dosiahla napokon najlepšiu možnú dohodu, ktorá garantuje pomoc 86 mld. EUR počas troch rokov. Grécko musí na základe prijatého balíčka zvyšovať dane a znižovať výdavky, čo sa dotkne najmä dôchodcov. Tsipras zažíva krušné dni, pretože veľká časť poslancov z jeho vládnej strany Syriza tieto požiadavky veriteľov odmieta. Je možné, že hoci sa bude musieť zbaviť všetkých, ktorí s ním nesúhlasia, nové voľby by mohol vyhrať. Aj grécke média špekulujú, že Tsipras sleduje svojím postupom dva ciele. Na jednej strane chce údajne skoncovať s ultraľavicovým krídlom Syrizy, ktoré sa pri nedávnych rozhodujúcich hlasovaniach v gréckom parlamente postavilo proti jeho kurzu. Na stane druhej sa usiluje o získanie nového mandátu ešte predtým, ako sa v Grécku prejavia tvrdé dôsledky nových úsporných programov. Medzi európskymi lídrami bola táto správa vnímaná pozitívne. Podľa nemeckej kancelárky Merkelovej je toto odstúpenie súčasťou riešenia, nie súčasťou krízy.

Viac..  Népszava: Nikto v EÚ nemíňa menej ako čoraz chudobnejší Maďari

MAĎARSKO

Maďarská vláda rozhodla, že zostávajúce spotrebné úvery a pôžičky na kúpu auta poskytnuté v cudzej mene prevedie na forinty. Maďarský minister hospodárstva Varga informoval, že konverzia sa týka pôžičiek v celkovej hodnote zhruba 305 mld. HUF [1,09 mld. EUR]. Rozhodnutiu podľa neho predchádzali konzultácie s miestnymi bankami. Väčšinu z celkového počtu 229 tis. úverových zmlúv banky poskytli vo švajčiarskych frankoch. Pri konverzii sa má uplatniť trhový kurz. Podiel devízových pôžičiek na celkovom portfóliu spotrebných úverov klesne na 3 % z úrovne 54 % pred začiatkom konverzie, uviedol Varga. Vláda podľa neho poskytne dlžníkom úľavy v celkovom objeme 31 mld. HUF, aby zmiernila negatívne dopady slabšieho výmenného kurzu. O náklady sa podelia rovným dielom vláda a banky, pričom úverové ústavy si budú môcť v rokoch 2016 a 2017 o zodpovedajúcu sumu znížiť daňovú povinnosť. Potrebnú legislatívu vláda predloží parlamentu v septembri.

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices