Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Europoslankyňa Smolková: Začali platiť nové pravidlá cezhraničného dedenia, ľuďom uľahčia život

BRATISLAVA – Majetok v zahraničí po novom zdedia dediči oveľa rýchlejšie. Dokonca ušetria aj na súdnych poplatkoch. Začínajú totiž platiť nové pravidlá dedenia. Dedič si bude môcť vybrať, podľa ktorej jurisdikcie krajiny bude dedičské konanie prebiehať.

Dedenie v celej Európskej únii bude mať nové pravidlá. Po novom sa bude môcť dedič rozhodnúť, či sa dedičské konanie bude riadiť slovenských alebo iným právom.

„Stávali sa totiž prípady, keď sa začali dve dedičské konania toho istého prípadu v dvoch štátoch Európskej únie a nikto nezaručoval rovnaký výsledok,“ ozrejmuje Miroslav Hajnoš z Európskeho dialógu.

V jednom štáte dvaja dediči

To znamená, že v jednom štáte by ten istý majetok dedili dvaja rôzni dediči. Sú totiž ľudia, ktorí majú napríklad nehnuteľnosť na Slovensku a dom v Rakúsku alebo Maďarsku.

Ak by prišlo k dedeniu, dediči by sa mohli rozhodnúť zákonmi ktorej krajiny sa budú riadiť. Výhodu zaviedol Brusel a vstupuje do platnosti.

„Bude len jeden súd v jednom dedičskom konaní a pri jednom poplatku, ktorý bude môcť rozhodnúť o celom majetku patriacom do dedičstva vrátane nehnuteľností v iných členských štátoch,“ uviedla europoslankyňa Monika Smolková.

Viac..  Jozef Mihál: Novinári musia mať slobodu, majiteľ nesmie zasahovať do ich práce

Európske osvedčenie o dedičstve

Súd či notár následne vydá európske osvedčenie o dedičstve. Na základe neho potom môže s majetkom v inom štáte narábať. „Podľa našich odhadov sa účastníkmi medzinárodného dedičského konania, stáva každoročne až pol milióna európskych rodín,“ hovorí Ingrid Ludviková zo Zastupiteľstva Európskej komisie na Slovensku.

Nové pravidlá dedenia začínajú platiť v celej Európskej únii okrem troch štátov, ktoré sa rozhodli ich neprijať, a to Veľká Británia, Dánsko a Írsko.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Smolkova

Monika Smolková: Príklady „dobrej praxe“ novej vlády

Denne sme svedkami amaterizmu a nekompetentnosti súčasnej vlády. Jej rozhodnutiami sú občania v čase korona …

Consent choices