mikolášik
Miroslav Mikolášik, europoslanec. PHOTO: © European Union, 2015

Europoslanec Mikolášik: Život treba chrániť aj pred narodením

Slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik, člen Európskeho parlamentu za stranu KDH. Okrem toho je lekárom a objasnil nám poburujúci škandál, ktorý sa týka Medzinárodnej federácie pre plánované rodičovstvo a ich obchod s ľudskými embryami.

Momentálne je jednou veľkou témou v Európskom parlamente spoločnosť, ktorá má obchodovať s orgánmi detí, ktoré boli embryami. Mohli by ste to bližšie vysvetliť?

Začiatkom leta rozbúrila diskusiu správa a video, ktorá dokazuje, že Medzinárodná federácia pre plánované rodičovstvo (IPPF), organizácia, ktorá otvorene podporuje potrat ako spôsob regulácie počtu detí v rodine obchoduje s časťami tiel potratených tiel, embryí, v rôznom štádiu ich vývoja. Je to veľký škandál a niečo neetické. Je neprípustné obchodovať s človekom, s jeho časťami a robiť z toho ziskovú činnosť. Je známe, že IPPF je jednou z medzinárodných agentúr, ktorú má aj EÚ pravidelne na svojej výplatnej páske.

To znamená, že Brusel podporuje túto agentúru finančne?

Vypláca im tučnú odmenu za ich činnosť a spoluprácu v štátoch EÚ, ale aj v rozvojových krajinách ako Afrika, či Ázia. Ako poslanec Európskeho parlamentu, ako lekár a ako kresťanský demokrat, som si túto skutočnosť všimol a položil som oficiálne otázky Európskej komisii. V prvej sa pýtam, či Európska komisia vie, že IPPF obchoduje s ľudskými telami a robí z toho biznis a v druhej zisťujem, za predpokladu, že to vedia, či budú túto organizáciu naďalej podporovať v budúcnosti. Komisia má podľa predpisov 6 týždňov na spracovanie. V prvých septembrových týždňoch očakávam odpovede na tieto otázky.

Čo môžeme o tejto organizácii povedať?

Táto organizácia je známa tým, že presadzuje potrat ako základné ľudské právo ženy, pričom všetci vieme, že ide o minimálne dva žijúce bytosti, a to o matku a jej žijúci plod. Oni presadzujú myšlienku, že ukončiť život žijúceho plodu má byť základným ľudským právom. Od čias Káhirskej konferencie je známe, že už vtedy presadzovali potrat ako metódu plánovania rodičovstva, čo je tiež neprípustné. Finančne podporujú rôzne rozvojové krajiny, aby vo svojom priestore poskytovania zdravotnej starostlivosti alebo aj v školskom systéme podporovali také činnosti, ktoré vedú k názoru, že potrat nie je nič vážne. Naopak, že je to právo ženy aj v krajinách tretieho sveta. Táto organizácia má veľký ročný rozpočet. Narába s veľkými finančnými prostriedkami a z EÚ dostáva tiež obrovské peniaze. Okrem iného sú financovaný aj peniazmi od americkej vlády. V čase, keď sú v USA pri moci demokrati sú teda tiež na výplatnej listine.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Prečo ste vy ako europoslanec proti plánovaným potratom?

Ľudský život nezačína pôrodom. Dieťa sa 9 mesiacov vyvíja a v treťom mesiaci, kedy sa potrat najčastejšie koná, má mozog, ruky, nohy, všetky orgány, organogenéza je dávno vykonaná. Takto potratené deti sú žijúce ľudské bytosti, ktoré prídu o svoj život.  Nemôžem s tým súhlasiť, pretože aj ako lekár, aj ako normálne uvažujúci človek viem, kedy ľudský život začína. Myslím si, že treba chrániť život aj pred narodením. Koniec koncov aj v Ústave Slovenskej republiky sa píše, že ľudský život je hoden ochrany aj pred narodením.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Miroslav Mikolášik.

O vik

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Európsky parlament chce právo na interrupciu v Charte základných práv EÚ

Europoslanci opätovne dôrazne odsudzujú zhoršenie v oblasti práv žien a sexuálneho a reprodukčného zdravia a …

Consent choices