Neutekajú pred vojnou! Hovorí europoslanec, ktorý navštívil utečenecké tábory

Český europoslenac Tomáš Zdechovský /KDU, ČSL/ navštívil za posledné obdobie 15 utečeneckých táborov. Po tomto zážitku ostal rozčarovaný. Väčšinu z utečencov podľa neho tvoria ekonomickí migranti, ktorí utekajú z krajín, kde im nič nehrozí. Informáciu priniesla česká televízia CT24. Podľa europoslanca sa ale zároveň efektívne darí odhaľovať tých, ktorí klamú a takisto ich bude nutné deportovať do krajiny odkiaľ prišli.

„Keď som videl prvý detenčný tábor a rozprával sa s ľuďmi, ktorí sa vydávali za utečencov, bol som nepríjemne prekvapený. Migranti mali naučené odpovede, väčšina z nich nám klamala. Za krátky čas sa sa začali sťažovať na jedlo, pitie, jednoducho na všetko. Začali nám diktovať, aké majú práva“, popísal pre CT24 europoslanec Zdechovský.

Europoslanec pritom žije v Bruseli v dome, kde bývajú aj sýrski utečenci. S nimi sa ale tí, ktorí aktuálne prichádzajú do Európy, nedajú porovnávať. „Ľudia sú veľmi citliví, vnímajúci a veľmi ďakujú za každú pomoc,“ dodáva.

O prostredí, do ktorého prichádzajú utečenci, hovorí ako o dobrom. Odmieta, že by tábory boli preplnené, alebo sú v nich zlé podmienky. Talianska polícia podľa neho dokáže veľmi efektívne odhaľovať tých, ktorí klamú, že prichádzajú z nebezpečných miest. „Polícia si pri výsluchoch všetko zapisuje, a ak v priebehu štyroch hodín tri krát zmení utečenec výpoveď, automatiky sa dostáva na zoznam podozrivých,“ vysvetlil pre CT24 europoslanec Zdechovský. Ten, kto následne takýmto sitom neprejde, je automaticky deportovaný späť alebo loďou, alebo vojenským lietadlom. Na druhej strane to utečencom nebráni, aby sa do Európy pokúsili dostať opäť.

Viac..  Michal Wiezik: Za ochranu vlka, na Slovensku aj v EÚ. VIDEO

Diskusiu o migrantoch spoluorganizovali aj Európske noviny. Je to pre EÚ hrozba, alebo príležitosť? Diskutujú Eduard Chmelár /politológ/, Jozef Viskupič /poslanec NR SR/, Barbora Meššová /Liga za ľudské práva/, Rohullah Naikzad /utečenec z Afganitanu žijúci dlhodobo na Slovensku/.

O red

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices