Rusi zlikvidovali tony potravín z Európskej únie

MOSKVA – Rusi vo veľkom likvidujú európske potraviny. V pohotovosti sú špecializované čaty v spaľovniach, na skládkach či v kafilériách. Zlikvidovať musia nielen potraviny z EÚ vystavené ruskému embargu, ale v podstate akékoľvek potraviny bez vyznačenej krajiny pôvodu. Informovala o tom agentúra Interfax.

V permanencii sú buldozéry, valcovače, spaľovacie pece. Skládky pevných odpadov pripomínajú priestor vojenských manévrov, informuje Interfax.

V Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou ako jedni z prvých vo štvrtok zničili deväť ton syra neznámeho pôvodu. Fotografie zo syrového masakru boli v piatok na titulkách takmer všetkých hlavných ruských médiach. Kotúče žltého syra najskôr rozdrvil valec, následne ho zakopali do zeme.

Likvidujú jedlo

V Orenburgu si so syrom, dovezeným z Litvy cez Kazachstan, poradil buldozér. V Petrohrade zničili 20 ton nemeckého syra na letisku Pulkovo. Rovnaký osud čakal 55 ton pomarančov a rajčín v Smolensku či tony poľských jabĺk v Novosibirsku.

V spalovni v Tule sa z nového nariadenia radujú, pretože likvidácia európskych potravín im umožní dosiahnuť konečne projektované kapacity. V meste Reutov pri Moskve kontrolóri vtrhli do miestneho supermarketu a zabavili tam poľské a írske mäso.

O nariadení nevedel

Hlásenie colníkov a kontrolných čát obsahuje nezriedka priamo detektívnu zápletku. Smolu mal napríklad vodič kamiónu, ktorý sa pokúsil dopraviť do Ruska veľkú zásielku rajčín z niektorej z európskych krajín.

Keď prišiel na bielorusko-ruskú hranicu, colníci zistili, že z debien s rajčinami odstránil štítky s krajinou pôvodu. To stačilo na to, aby ruská colná stráž rozhodla náklad zadržať a odoslať na likvidáciu, píše Interfax.

Viac..  Martin Hojsík: Umelá inteligancia dokáže nielen pomôcť, ale vie byť aj veľmi zlým pánom

Nešťastný vodič o novom nariadení nevedel a myslel si, že mu hrozí prinajhoršom návrat späť do Bieloruska. Stočil teda volant a napriek protestom ruskej pohraničnej kontroly si to namieril na druhú stranu hranice, aby náklad zachránil. Následne si uvedomil, že na ruskej colnici zabudol doklady. Či sa pre ne vrátil, známe nie je.

Nebezpečné potraviny

Ruské kontrolné orgány od začiatku embarga v auguste minulého roka dokázali zastaviť asi 20 percent potravinového kontrabandu. Teraz sa ale situácia dramaticky zlepší. Len vo štvrtok zničili stovky ton zakázaných potravín.

Výčitky kritikov, že ničia potraviny, ktoré by pomohli ľuďom, ruské úrady odmietajú.Potraviny určené na likvidáciu môžu byť podľa nich chybné, dokonca smrteľne nebezpečné.

Hrozí antrax, choroba šialených kráv či vtáčia chrípka. Pašeráci si totiž podľa nich starosti s hygienou nerobia.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

Európska únia chystá revíziu rámcovej smernice o odpade so zameraním na textilný a potravinársky sektor. …

Consent choices