gabčíkovo
Ubytovacie centrum v Gabčíkove. ZDROJ: Reprofoto/UNHCR

V Gabčíkove rozhodujú o prichýlení migrantov z Rakúska

GABČÍKOVO – Obyvatelia Gabčíkova v nedeľu hlasujú v miestnom referende o pobyte migrantov v ich obci. Približne 4 300 oprávnených voličov môže od 7:00 až do 19:00 prísť k referendovým urnám a odpovedať na otázku „Ste proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora v budove STU v obci Gabčíkovo?“.Právo hlasovať v miestnom referende majú všetci, čo majú trvalý pobyt v Gabčíkove (okres Dunajská Streda) a najneskôr v nedeľu dosiahli 18 rokov. Miestny plebiscit si vyžiadali obyvatelia Gabčíkova začiatkom júla v petícii.

Verejný poriadok počas referenda zabezpečuje obec s pomocou súkromnej bezpečnostnej služby.„Polícia dohliada na verejný poriadok v rámci svojej pôsobnosti,“ uviedla trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

Proti pobytu

Miestne referendum v Gabčíkove zamerané proti dočasnému pobytu utečencov, ktorí žiadajú o azyl v Rakúsku, bude platné, ak v ňom svoj názor vyjadrí nadpolovičná väčšina obyvateľov obce oprávnených hlasovať.

Ako sa uvádza v zákone o obecnom zriadení, „výsledky miestneho referenda sú platné, ak sa na ňom zúčastnila aspoň polovica oprávnených voličov a ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou platných hlasov účastníkov miestneho referenda“.

Výsledky v nedeľu

Aj keď zákon stanovuje, že obecné zastupiteľstvo vyhlási výsledky miestneho referenda do troch dní od doručenia zápisnice o výsledkoch hlasovania na úradnej tabuli, výsledky by v Gabčíkove mali byť jasné skôr. Ako avizoval starosta Gabčíkova Iván Fenes, plánujú ich zverejniť na webstránke obce už okolo 21:00.

V Gabčíkove s prijatím migrantov nesúhlasia, dokazuje to petícia zo začiatku júla, pod ktorú sa podpísalo 3 148 ľudí spomedzi približne 5 100 obyvateľov obce.

Obec o tom komunikovala aj s ministerstvom vnútra a migračným úradom, ktorý patrí pod rezort vnútra a má na starosti aj pobytové a utečenecké tábory.

Ministerstvo nerozumie panike

Ako povedala Michaela Paulenová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra, miestne referendum v obci je samosprávnou pôsobnosťou, do ktorej rezort nie je oprávnený zasahovať a nemá ani povinnosť sa jeho výsledkami riadiť.

„Ministerstvo vnútra nerozumie panike, ktorá vzniká v Gabčíkove. V tejto obci je jedno z azylových zariadení už od roku 1994. Za toto obdobie tu boli ubytované tisícky cudzincov bez akýchkoľvek problémov a vtedy išlo o azylantov, ktorí neskôr zostávali na Slovensku. V tomto prípade pôjde o dočasné, niekoľkomesačné ubytovanie ľudí, ktorí sú v azylovom procese v Rakúsku a po jeho ukončení pôjdu späť,“ píše sa v stanovisku rezortu.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Prví prídu v auguste

Prvých 250 utečencov, ktorí žiadajú o azyl v Rakúsku, by malo na Slovensko prísť v auguste, ďalších 250 v septembri. Žiadatelia o azyl v Rakúsku budú mať v tábore vlastný režim, ktorý bude zabezpečovať rakúska strana.

Má na to vlastných zamestnancov, ktorí zabezpečia i ochranu. Všetky ostatné aktivity, napríklad voľnočasové, má podľa migračného úradu na starosti takisto rakúska strana. Slovensko zabezpečuje len ubytovanie a stravu.

Žiadne choroby

Rakúsko bude mať vo svojej réžii takisto pohyb migrantov po obci Gabčíkovo, ide o vlastné režimové opatrenia. Budú sa však zrejme po obci voľne pohybovať, informoval migračný úrad s tým, že v Rakúsku absolvovali všetky potrebné vyšetrenia a tak nemajú žiadne choroby.

Dohodu o dočasnom ubytovaní 500 žiadateľov o azyl v Rakúsku podpísal minister vnútra Robert Kaliňák s rakúskou rezortnou kolegyňou Johannou Miklovou-Leitnerovou 21. júla vo Viedni.

Migranti prídu do Gabčíkova z rakúskeho tábora Traiskirchen, kde mnohí z nich nemajú vyhovujúce podmienky, spia pod holým nebom na zemi. Dohoda platí na dva roky. Migračný úrad rezortu vnútra očakáva, že azylové konanie bude rýchle.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O red

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices