Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 30. týždňa 2015

Grécko zmiernilo kapitálové kontroly

GRÉCKO

„Grécko v závere uplynulého týždňa začalo zmierňovať reštrikcie na podnikateľské transfery financií do zahraničia. Odblokovalo tak dovoz, ktorý sa pozastavil po minulomesačnom zavedení kapitálových kontrol. Denný limit na transfery peňazí sa zvýšil z úrovne 50 tis. EUR na 100 tis. EUR. Uviedol to guvernér gréckej centrálnej banky Stournaras. Dodal, že to pokrylo takmer 70 % žiadostí,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. K žiadnym zmenám ale doposiaľ nedošlo v súvislosti s gréckou akciovou burzu. Tá tak ostáva dnes, 27.7.2015, aj naďalej zatvorená. Podľa nemenovaného zdroja majú predstavitelia krajiny za cieľ otvoriť ju tento týždeň v utorok.

Grécky parlament počas minulý týždeň odsúhlasil aj ďalší balík reforiem, ktoré požadujú medzinárodní veritelia. „Za“ hlasovalo 230 poslancov, 63 členov parlamentu sa vyslovilo „proti“. Premiéra Tsiprasa v hlasovaní nepodporilo 36 poslancov vládnucej strany Syriza. V nadväznosti na to, Atény v závere predchádzajúceho týždňa pozvali Medzinárodný menový fond [MMF], aby sa zúčastnil na rokovaniach s európskymi veriteľmi o treťom záchrannom programe pre krajinu. Fond oznámil, že sa bude snažiť zariadiť svoju účasť na rozhovoroch Grécka a jeho európskych veriteľov. Rokovania mali pôvodne začať v piatok, ale z bezpečnostných dôvodov boli odložené. Nový termín pre začatie by mohol byť už dnes [27.7.2015] a ukončené by mali byť do 20. augusta 2015.

Atény počas týždňa zároveň uhradili ECB záväzky v celkovej výške 4,2 mld. EUR. Krajina totiž dočasne získala prostriedky – preklenovací úver v hodnote 7 mld. EUR a mohla tak rýchlo uhradiť najurgentnejšie záväzky. Grécko uhradilo splatné dlhopisy v hodnote 3,5 mld. EUR a úroky výške 700 mil. EUR. Splatenie týchto záväzkov bolo pre Grécko kľúčové. Ak by krajina tieto záväzky neuhradila, mohlo by to prinútiť ECB, aby skončila s poskytovaním núdzových úverových liniek [ELA] gréckym bankám. Zároveň došlo k úhrade čiastky po splatnosti v sume približne 2 mld. EUR MMF.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor’s Ratings Services [S&P] včera zlepšila dlhodobý rating úverovej spoľahlivosti Grécka v domácej a v cudzej mene na stupeň CCC+ zo stupňa CCC-. Agentúra zároveň potvrdila krátkodobý rating krajiny v domácej a v cudzej mene na stupni C a pridelila ratingovým hodnoteniam stabilný výhľad. Zlepšenie ratingu odráža lepšie vyhliadky Grécka v oblasti likvidity. Podpísala sa pod to minulotýždňová dohoda Atén s veriteľmi, ktorá by mohla v podstate viesť k trojročnému programu pomoci z Európskeho stabilizačného mechanizmu [ESM]. Grécko navyše získalo preklenovací úver v hodnote 7,16 mld. EUR, ktorý slúžil na splatenie nezaplatenej sumy Medzinárodnému menovému fondu [MMF] a na splatenie záväzkov voči ECB, ktoré Grécko uhradilo 20. júla, teda včas. Agentúra S&P navyše dospela k názoru, že bankrot krajiny v nasledujúcich šiestich až dvanástich mesiacoch už nie je neodvratný.

ROPA

Cena čierneho zlata začala začiatkom tohto mesiaca opäť klesať. Klesajúci čínsky akciový trh a grécka dlhová kríza totiž zvýšili obavy spojené s dopytom po rope. Navyše, dohoda o iránskom jadrovom programe by mohla viesť k vyššiemu exportu iránskej ropy, čo by ešte zvýšilo prebytok tejto komodity na trhu a ponuka by ešte výraznejšie prevyšovala nad dopytom po rope. Tohtomesačný pokles cien však bude podľa Organizácie krajín vyvážajúcich ropu [OPEC] len krátkodobý a nebude znamenať odklon od jej politiky udržiavania produkcie ropy na vysokej úrovni s cieľom ochrániť trhový podiel. Ceny ropy Brent sa aktuálne pohybujú v okolí úrovne 55 USD za barel.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices