Eugen Jurzyca
Eugen Jurzyca. PHOTO: Redakcia / EJ.

Eugen Jurzyca: Grécko chce robiť kroky, ktoré nechce robiť

Grécky premiér Alexis Tsipras prebral „plnú zodpovednosť za zmluvu“ Grécka, no súčasne tvrdí, že jej neverí. Grécki politici boli ešte nedávno väčšinovo proti reformám. Teraz ich odhlasovali v rekordne vysokom počte. Drvivá väčšina Grékov sa v referende vyslovila proti reformám. Po pár dňoch sa drvivá väčšina Grékov vyjadrila v prieskume za reformy.

Tým si má Grécko opäť získať dôveru veriteľov, tentokrát za vyše 80 miliárd eur. A možno už aj získalo.

Niežeby sme sa tu všetci narodili s tým, že chceme jazdiť po pravej strane cesty. Ale keďže jazdíme, tak to už aj chceme. Neradi by sme požičali auto niekomu, kto hovorí, že bude jazdiť v protismere. Ani vtedy, keď nakoniec pripustí, že preberá plnú zodpovednosť za jazdu vpravo, ale neverí jej. Nielen auto by sme mu nechceli požičať, ale aj v jeho vlastnom záujme by sme sa ho asi snažili presvedčiť, že by mal v aute jazdiť s núteným správcom.

Jazdiť vpravo je v našej doprave taká základná hodnota, akými sú v Európskej únii otvorenie trhov konkurencii, rešpekt k súkromnému vlastníctvu, platenie dlhov (áno, občas sa objaví auto aj v protismere), nezávislosť štatistických úradov, ručenie za dlhy vlastným majetkom a tak. Niežeby sme sa všetci narodili s tým, že chceme platiť dlhy. Ale chceme. Tak to povieme v banke, kamarátom, rodine a tak to máme aj v hlave.

V tomto by mali mať jasno všetci dlžníci a veritelia, osobitne tí, ktorí debatujú o stovkách miliárd eur. Dajú sa totiž predpokladať významné rozdiely vo výsledkoch dohôd uzavretých s úmyslom ich aj dodržiavať a s úmyslom opačným:

Ako asi Grécko odpolitizuje štátnu správu, keď ju nebude chcieť odpolitizovať? Bude dozorujúca „trojka“ zisťovať promile Syrizy v krvi štátnych úradníkov? Ak Grécka vláda bude chcieť mať manipulátorov na štatistickom úrade, tak ich tam veľmi pravdepodobne bude mať, aj napriek dohode s veriteľmi. Ak bude Grécko chcieť zníženú sadzbu DPH na veľa potravín, tak bude v Grécku oficiálne veľa základných potravín. Ak bude chcieť Grécko robiť problémy s presunom štátneho majetku do fondu kontrolovaného „trojkou“, tak v tom bude úspešné podobne, ako bolo úspešné v znižovaní výnosov z privatizácie doteraz. Grécka vláda môže pokojne prijímať do verejného sektora všetkých ľudí v pásme zvýšeného veku odchodu do dôchodku a sabotovať tak dôchodkovú reformu. To môže urobiť aj s reformou trhu práce či s otvorením produktových trhov.

Viac..  Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Ak dá Brusel ďalší úver Grécku, ďalší nezabezpečený úver Grécku, tak musíme využiť čas lepšie než doteraz a vylomiť z vlády a Európskej komisie zrozumiteľné údaje o tom, ako Grécko plní podmienky dohody a aká je naša návratnosť investícií doň. Treba zvážiť aj možnosť, že návratnosť bude nízka či záporná a teda „len“ pomôžeme priateľom v núdzi. Ale aj v takom prípade, prekristapána, treba minimálne vedieť o akú veľkú pomoc ide (či 100, 200 alebo 10000 percent HDP) a o akú veľkú núdzu ide. Či náhodou nie sme vo väčšej.

Inak sa môže stať, že o tri roky bude Grécko na tom tak, ako pred troma rokmi. Bez reforiem a bez peňazí. A znova bude chcieť peniaze. Lebo tie iste naozaj chce.

O ram

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices