smolková
Monika Smolková, europoslankyňa. PHOTO: © European Union, 2016

Smolková o prejave gréckeho premiéra: Je to populista bez jasnej vízie

Vystúpenie premiéra Tsiprasa bolo pre mňa rovnakým sklamaním ako populistická a bezstarostná politika, ktorú od svojho zvolenia na verejnosti prezentuje. Jeho prejav bol plný fráz o demokracii, solidarite a o údajnej neschopnosti eurozóny nájsť riešenie pre krízu v Grécku. Žiadal pomoc, tvrdil, že chce dohodu s veriteľmi, ale konkrétne opatrenia na opätovné naštartovanie rozvrátenej ekonomiky a zníženie dlhu Grécka vôbec nepomenoval.

Obyvatelia Grécka a tamojšie firmy za posledné mesiace vyviezli do zahraničných bánk miliardy Eur, ktoré v súčasnosti chýbajú ich domácim bankám ako obeživo. Akútne je potrebné riešiť rôzne neopodstatnené  privilégia – pre ostrovy, pre cirkev, pre vojakov alebo neuveriteľných 800 000 štátnych úradníkov. Nie je možné, aby krajina, kde je priemerný dôchodok vyše dvojnásobok toho slovenského a ľudia tam aj napriek kríze zarábajú výrazne viac ako u nás, chcela mať taký životný a sociálny štandard ako je v Nemecku alebo severských krajinách, ktoré si to ale na rozdiel od nich môžu dovoliť.  

Vláda musí prijať legislatívu pre tvrdé a zrejme aj veľmi bolestivé reformy vrátane predaja niektorých podnikov, výrazne znížiť výdavky na armádu a urobiť všetko preto, aby sa príjmy z cestovného ruchu počas letnej turistickej sezóny nestrácali. V opačnom prípade si nezaslúžia, aby aj naďalej zostali v eurozóne, pretože to bude výsmech všetkým rozpočtovo zodpovedným krajinám a ľuďom, ktorí sa na rozdiel od nich musia uskromňovať. Nesúhlasím s tým, aby sa na ich záchranu skladali miliardami eur aj omnoho chudobnejšie štáty ako oni sami vrátane Slovenska.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravila europoslankyňa Monika Smolková.

O red

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices