verhofstadt
Guy Verhofstadt /ALDE/.

Verhofstadt naložil Tsiprasovi, horlivý prejav si pozreli milióny ľudí

Guy Verhofstadt /ALDE/ sa dostal v Európskom parlamente k slovu a nešetril slovami na svojho gréckeho kolegu, premiéra Alexisa Tsiprasa. Takýto bol jeho prejav:

“Pán Tsipras, som veľmi nahnevaný, priznajme si to –  posledných 5 rokov kráčame smerom ku grexitu! /grexit – odchod Grécka z eurozóny, pozn.red/ Už päť rokov. V posledných mesiacoch k nemu bežíme s otvorenými očami. S vašimi otvorenými očami. Ale nie ste to vy, kto bude platiť účet. Ten, kto ho zaplatí sú obyčajní Gréci! Kvôli tomu stratia 30 až 40 svojich príjmov.

Vy viete od samého začiatku, čo máte urobiť. Máte predložiť balík hlbokých štrukturálnych reforiem. Máte predložiť presný plán, cestovnú mapu, jasný kalendár. Nemáte predkladať zámery! Je to už šesť mesiacov od volieb a nič sme nevideli.

Radšej chcete grexit? To ale nie je to, čo chcú ľudia. Grécko potrebuje konkrétne návrhy, ako sa zbaviť klientelizmu. Konkrétne opatrenia na boj s korupciou. Opatrenia ako radikálne zoštíhliť verejný sektor. Chceme vidieť presný počet štátnych úradníkov, ktorí nebudú nahradení. Transformujte štátne banky na zdravý súkromný finančný sektor. Otvorte pracovný trh a pracovné miesta, ktoré sú teraz nedostupné pre mladých ľudí.

Chceme vedieť konečný dátum, kedy sa to stane. Nechceme počúvať o zámeroch. Ukážte nám texty návrhov právnych predpisov, kalendár aj novú legislatívu. Ukončite rôzne privilégiá, ktoré majú majitelia lodí, armáda, ortodoxná cirkev, grécke ostrovy. Nezabudneme ani na politické strany vrátane tej vašej, pretože vy tiež máte pôžičku zo štátnej banky. Aký je rozdiel medzi vami a Samarasom? Fyzicky ho je vidieť, ale nie v tejto súvislosti.

Viac..  M. Weber: Populisti zvolení do europarlamentu skončia v tábore Putinových priateľov

Hlavný rozdiel je ten, že mandát máte vy! Nikdy nemal grécky premiér taký silný mandát, dvojitý mandát. Jeden v parlamentných voľbách, jeden v referende. Grécki ľudia majú plné zuby toho, čo sa dialo s Gréckom v poslednej dekáde. Zmeňte to už!

Zodpovednosť ale máme aj my a eurozóna na to musí reagovať. Potrebujeme vytvoriť to, čo je súčasťou každej menovej únie. Skutočnú politickú a ekonomickú úniu, ktorá bude obsahovať fond na vykúpenie dlhu dostupným pre každého, každú členskú krajinu, nielen pre Grécko. Takto to funguje v každej udržateľnej menovej únii.

Pán Tsipras, prvá vec je, že musíte prísť s vaším programom reforiem. Toto nie je debata o tom, či bola skôr sliepka alebo vajce. Je to vaša voľba. Ako chcete, aby si vás pamätali? Ako nehodu voličov, ktorá urobila ľudí chudobnejších? Alebo ako skutočného revolučného reformátora? Nespadnite do pasce. Nemôžete zradiť svojich ľudí. 80 percent z nich chce mať euro. Ukážte im, že ste skutočný vodca a nie falošný prorok.


ZDROJ: Europske Noviny/YouTube

O red

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices