žitňanská

Jana Žitňanská zložila skúšku: Pozrite si ako ovláda posunkový jazyk

Poslankyňa Európskeho parlamentu Jana Žitňanská (Nova) má dôvod na radosť; po roku štúdia slovenského posunkového jazyka sa jej podarilo úspešne ukončiť prvý modul a zložiť skúšky.  

„Keď sa do nášho občianského združenia, ktoré už 7 rokov organizuje kurzy slovenského posunkoveho jazyka, prihlásila politička Jana Žitňanská s úmyslom naučiť sa slovenský posunkovy jazyk, boli sme milo prekvapení. V priebehu výučby sa veľmi snažila a dobre pochopila veci o posunkovom jazyku a dokonca dobre vnímala priestor, kde a ako správne posunkovať,“ uviedol Michal Hefty, lektor slovenského posunkového jazyka a riaditeľ občianského združenia Myslím – centrum kultúry Nepočujúcich. Ako dodal, naučiť sa posunky a mimiku je náročné.

žitňanská
Europoslankyňa Jana Žitňanská po zložení skúšky

To potvrdila aj Jana Žitňanská. „Tak ako v hovorenom jazyku platí, že malé zvukové nuansy môžu znamenať úplne odlišné veci, v posunkovom jazyku mierne odlišné gestá či výraz v tvári majú diametrálne odlišné významy.“

Napriek náročnosti štúdia Jana Žitňanská odporúča každému, kto má chuť učiť sa nové veci, pustiť sa do štúdia tohto jazyka. „Keď sa učíte tento jazyk, spoznávate aj novú kultúru, rozširujete svoje možnosti dorozumieť sa, a to je výborná vec,“ dodala politička, ktorá v štúdiu posunkového jazyka plánuje pokračovať.

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

 

VIDEO: Europoslankyňa Jana Žitňanská počas skladania skúšky posunkovej reči v slovenskom jazyku.

O red

Odporúčame pozrieť

Jana ZITNANSKA

Zásadným rozhodnutím avizovaným premiérom by mohol byť podľa Žitňanskej dovoz vakcíny Sputnik V

Medzi zásadnými rozhodnutiami, ktoré avizoval premiér Igor Matovič (OĽaNO), by mohol byť dovoz ruskej vakcíny …

Consent choices