Ivan Štefanec
Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union- EP.

Ivan Štefanec: Fotografovanie pamiatok sa nemôže trestať

Slovenský europoslanec Ivan Štefanec (Európska ľudová strana) medzi prvými podpísal pozmeňovací návrh k Smernici Európskeho parlamentu o autorských právach. Smernica vyvolala protesty proti spornej formulácii, ktorá zakazuje fotografovanie stavieb.

„Dodatok prijatý Právnym výborom Európskeho parlamentu vzbudil okamžite vášne, napriek tomu, že vôbec nie je isté, či by mal skutočne také právne účinky, akých sa časť verejnosti obáva. Európska legislatíva by však mala byť čo najzrozumiteľnejšia a zároveň by mala reflektovať potreby súčasnej spoločnosti. Tá sa čoraz viac posúva k voľnému toku dát. Preto sme sa spolu s kolegami rozhodli iniciovať prijatie jasnej formulácie, ktorá by vylučovala akékoľvek pochybnosti,“ vysvetlil Štefanec.

Text pozmeňujúceho návrhu znie: „Uznáva sa právo používať fotografie, videozáznamy a ďalšie druhy obrazového záznamu objektov, ktoré sú permanentne umiestnené na verejných priestranstvách.“

Štefanec očakáva v tejto veci širokú zhodu medzi europoslancami. O návrhu sa bude hlasovať na Plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu na budúci týždeň.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

O ram

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices