Pál Csáky. PHOTO: © European Union 2015

Europoslanec Csáky o treste smrti: Viktor Orbán otvoril pandorinu skrinku EÚ

Slovenský europoslanec, člen Európskej ľudovej strany Pál Csáky sa vyjadril k nedávnemu výroku maďarského premiéra Viktora Orbána o treste smrti. Poskytol tiež svoj pohľad na diskutovanú tému migračnej politiky Európskej únie.

Čo hovoríte na otvorenú tému trestu smrti, ktorú začal maďarský premiér Orbán?

Maďarský premiér otvoril túto tému v relácii verejnoprávneho rozhlasu v Maďarsku ako reakciu na veľmi drastickú vraždu, pričom si asi neuvedomil, že otvoril Pandorinu skrinku. Z hľadiska európskeho vývoja ľudských práv, odmietnutie trestu smrti je principiálna otázka a nie téma na nejakú diskusiu. Urobil chybu, na čo dostal ostrú reakciu zo strany Komisie aj členov Európskeho parlamentu. Počas rozšíreného predsedníctva Európskej ľudovej strany maďarský premiér dementoval svoje tvrdenie. Myslím si, že to z jeho strany nebolo šťastné, a zároveň prišla veľmi jednoznačná reakcia zo strany Európskeho parlamentu.

Bude sa niekedy v budúcnosti hovoriť o otázke trestu smrti v Európskom parlamente?

Podstata veci je v tom, že po 2. svetovej vojne, v období tvrdej Studenej vojny, politici a intelektuáli zo Západu videli, že za Železnou oponou sa vraždí, že ľudí dávajú do väzenia bez adekvátneho súdneho rozhodnutia a že ľudský život nemá žiadnu hodnotu. Reakciou Európy bolo, že odmietla akokoľvek brať život človeku, vrátane zákonného dôvodu, čo viedlo k zamietnutiu trestu smrti. Keď sa vytvorila Európska únia, respektíve prvky Európskeho spoločenstva, každá krajina to deklarovala a stalo sa to základným pilierom európskeho myslenia. V súčasnosti je zákaz trestu smrti pilierom slobody a garantovania demokratických hodnôt na území EÚ. To znamená, že túto otázku nie je možné otvoriť. Západné spoločnosti s tým nesúhlasia, aj keď každý vie, že vo všetkých členských krajinách EÚ existujú ľudia, ktorí by radi videli znovuzavedenie trestu smrti. Je to určite kontroverzná otázka, ktorá v spoločnosti rezonuje inak ako je zakotvené v dokumentoch EÚ.  V tomto parlamente je ale minimálne 95 % konsenzus, že sa to neotvára, nie je to téma na diskusiu.

Ako vidíte reakcie na otázku migrácie?

V tom je obraz o dosť plastickejší. Je pravda, že v Maďarsku sa objavili billboardy o tom, ako chápu občania garantovanie imigračných práv na území Maďarska, čo vyvolalo napätie aj v maďarskej spoločnosti, aj v Európskej únii. Na druhej strane, myslím, že pán Orbán má pravdu v tom, že Európska únia nemá vypracovanú a premyslenú migračnú politiku. V dokumente, o ktorom sme rokovali minulý mesiac sa hovorí, že EÚ sa pripravuje prijať 20 000 – 30 000 migrantov, no informácie, ktoré máme hovoria o tom, že v minulom roku bolo podaných 627 000 žiadostí o azyl. Čo bude s ostatnými? Ako bude EÚ riešiť ostatné problémy? Podľa môjho názoru to nie je možné riešiť len na území Európskej únie. Keď sa ľudia dostanú do nejakej členskej krajiny, už  hovoríme o riešení dôsledkov. My ale neriešime podstatu problému.

Viac..  Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Ako by sa tá podstata mala riešiť? Máte nejaké konkrétne kroky?

Treba sa zamerať na severnú Afriku, respektíve severozápadnú Áziu. Treba tam vytvoriť filtračný systém, dokonca by sme mali využiť aj informačné kanály v strednej Afrike, ktoré by ľuďom hovorili, že nie je pravda, že keď sa dostanú na územie EÚ, tak dostanú minimálne sociálne dávky, ubytovanie či zamestnanie. Veľa ľudí tomu uverí, a tak predajú svoje životy. To sa nedá riešiť len na území Európskej únie,  ale jedine v spolupráci s tamojšími vládami. Hovoríme o nejakých dôsledkoch, čiastkových riešeniach, ale ucelenú politiku v tejto oblasti Európska únia nemá. Bohužiaľ, budeme za zo trpieť všetci, pretože tí migranti tu sú a budú prichádzať, kým nebude určený filtračný systém. Budeme to musieť asi riešiť tak, že väčšinu migrantov bude musieť EÚ poslať naspäť. Vidíme na to už reakcie v Rakúsku, v Holandsku, vidíme nemeckú nervozitu, pretože pre väčšinu migrantov znamená Európa Nemecko a chcú sa tam dostať. Kým v Nemecku budú niekoľkonásobne vyššie sociálne dávky ako napríklad na Slovensku, tak sa nečudujme, že pre Slovensko to nebude problém.

Myslíte si, že Slovensko sa nemá čoho obávať?

Aj keď sa dostane určitá kvóta do slovenských táborov, o týždeň utečú ďalej, a keďže Schengenský systém funguje, tak to bude viac-menej bez problémov. Pre Slovensko to extrémna záťaž nebude. My máme malú schengenskú hranicu len na východe. Maďarsko už je v horšom postavení. Tento rok sa tam prihlásilo z balkánskej oblasti asi 7 000 ľudí, čo je veľmi vysoký počet. Oni ich ale niekde umiestnia a migranti potom väčšinou z maďarských táborov odchádzajú. Myslím si, že hlavné cieľové krajiny ako Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia sa budú musieť nad tým zamyslieť. Treba urobiť premyslenú ucelenú politiku. Nemôže sa to riešiť len na úrovni Komisie, ale aj na úrovni členských štátov, čo znamená, že Rada EÚ by mala byť v tejto oblasti efektívnejšia.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Pál Csáky.

O vik

Odporúčame pozrieť

Orbán: Voľby v USA a do Európskeho parlamentu môžu priniesť mier do Európy

Predseda maďarskej vlády a predseda Fideszu Viktor Orbán sa domnieva, že tento rok môže nastať …

Consent choices