klus
Martin Klus, politológ a tímlíder SaS pre zahraničnú politiky a politický systém. PHOTO:Redakcia/ SaS.

Falošná hra Roberta Fica s referendom o utečencoch

V prípade, že sa Európskej komisii aj napriek odporu Slovenska podarí presadiť kvóty na utečencov, nevylúčil premiér Robert Fico možnosť hlasovať o tejto otázke v celoštátnom referende. Takýto postoj však možno považovať za mimoriadne falošnú hru hneď z troch dôvodov.

Skúsenosti z posledného referenda a sobotňajší pochod Bratislavou totiž hovoria jasnou rečou, ako by sa prípadná referendová kampaň viedla. Opäť by len došlo k úplnému vybičovaniu emócií, ktoré by serióznu diskusiu na túto tému nikam neposunuli. Navyše, Slovensko by sa opäť raz na mape Európy i sveta objavilo ako netolerantná a xenofóbna krajina.

Ďalšou stránkou veci je fakt, že by to boli opäť raz len vyhodené milióny z verejných prostriedkov. S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou by totiž takéto referendum nebolo platné, keďže SMER-SD počas tohto volebného obdobia premárnil niekoľko legislatívnych pokusov zo strany OĽaNO, NOVA a SaS sfunkčniť inštitút referenda v našej krajine zmenou ústavy. Kým totiž máme v platnosti čl. 98 ods. 1 Ústavy SR, ktorý hovorí že „výsledky referenda sú platné, ak sa na ňom zúčastnila nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda“ a referendá sa nekonajú výhradne spoločne s voľbami, tak už na Slovensku žiadne ďalšie platné celoštátne referendum asi mať nebudeme.

V neposlednom rade by otázka utečeneckých kvót „nariadená z Bruselu“,  mala zostať výsostným ihriskom pre predsedu vlády a slovenskú diplomaciu, do ktorej chce premiér alibisticky zatiahnuť občanov. Otázkou už len je, či si uvedomuje, aké to môže mať dôsledky. Ak by totiž aj teoreticky bolo referendum platné s väčšinou, ktorá dá kvótam červenú a zároveň Európska únia v súlade s existujúcimi pravidlami tieto presadí, čo sa potom stane? Vystúpi Slovensko z EÚ?

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Ako jediné racionálne zdôvodnenie presadzovania takéhoto referenda premiérom, teda zostáva snaha prekryť referendovou diskusiou pred voľbami iné dôležité témy, ktoré by mohli spôsobiť jeho volebnú porážku. Ak je to tak, tak táto hra na občiansku demokraciu zo strany premiéra je podlá, zbabelá a navyše stavajúca občanov Slovenska do geopolitickej pasce. Preto ju treba rázne odmietnuť.

Komentár pripravil Martin Klus, politológ a tímlíder SaS pre zahraničnú politiky a politický systém.

O ram

Odporúčame pozrieť

wiezik

M. Wiezik: Strata eurofondov je kvôli Ficovi realistický scenár

Európsky parlament je aj naďalej znepokojený promafiánskym balíkom Ficovej vlády, hovorí europoslanec Michal Wiezik (PS/RE). …

Consent choices