maňka
Vladimír Maňka, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Vladimír Maňka: Kotleba sa chváli, že vytvára miliónové prebytky, pravdou je však opak

S Vladimírom Maňkom, bývalým predsedom Banskobystrického kraja a súčasným europoslancom sme sa rozprávali o hospodárení Banskobystrickej župy. Čo hovorí na pôsobenie svojho nástupcu Mariána Kotlebu a na to, ako župa nakladá s eurofondmi? To a ešte viac sa dozviete v našom rozhovore.

Poznáme záverečný účet Banskobystrického kraja za rok 2014. V čom sa líši od očakávaní a od minulosti?

– V roku 2013, kedy som končil vo funkcii predsedu samosprávneho kraja, sme dosiahli prebytok hoodárenia viac ako 9 miliónov eur, pričom sme za 4 roky znížili zadĺženosť o 7%. Popri tom sme za minulé volebné obdobie investovali viac ako 120 miliónov eur, z toho väčšinu z eurofondov. Aby som podčiarkol ich význam, eurofondy celkovo pomohli vytvoriť v našom kraji viac ako 16 tisíc pracovných miest. Posledné tri týždne vo funkcii som podpísal ešte s riadiacimi orgánmi dohody za 17,5 milióna eur, ktoré mal kraj dostať z eurofondov. Odišiel som z funkcie s pocitom, že tieto hotové veci bude môcť nový predseda použiť v prospech obyvateľov kraja.

Ako na to nový predseda kraja reagoval?

– Nepovedal nič.  Myslel som si, že tieto peniaze uvíta. On však zahodil možnosť čerpať už nachystané milióny eur z eurofondov. Na druhej strane podpísal zmluvu s dodávateľom na realizáciu jednej z ciest z peňazí obyvateľov kraja bez eurofondov a bez toho, aby mu to poslanci schválili. Tým pripravil obyvateľov kraja o milióny eur a pravdepodobne porušil zákon, keď  bez toho, aby mu to poslanci schválili v rozpočte, svojvoľne začal stavbu.

Pán Kotleba sa chváli, že vytvoril prebytok viac ako 8 miliónov eur. Čo na to a na výsledky kraja hovoríte?

– O tento prebytok sa nezaslúžilo súčasné vedenie kraja. Na jednej strane nečerpali eurofondy a preto im zostali peniaze, ktoré sa počítajú do prebytku. Na druhej strane ekonomika Slovenska a tým aj daňové príjmy v roku 2014 rástli. Do rozpočtu kraja prišli od štátu navyše 4 milióny eur. Ďalších 1,26 milióna eur, ktoré im vytvárajú prebytok, bolo z vyhratého súdu, ktorý sme vyhrali my na Okresnom súde. Odvolací Krajský súd len potvrdil rozhodnutie. Naopak, v záverečnom účte nové vedenie kraja takto hodnotí samých seba: „Porovnaním výsledku hospodárenia s minulým rokom Úrad BBSK dosiahol rozdiel od predchádzajúceho roka záporný výsledok hospodárenia. Výsledok hospodárenia sa zhoršil o 11 513 096,53 eur…“

Pritom v roku 2013 sme my zrekonštruovali školy a školské zariadenia, domovy sociálnych služieb, ale aj časť úradu sme premiestnili do zrekonštruovaných a zateplených priestorov a pomohli sme tak ušetriť stovky tisic eur ročne len na energiách. Ešte aj zima  bola takmer bez snehu a ušetrili viac ako milión, možno dva milióny eur na zimnej údržbe. Pritom Kraj investoval o takmer 14 miliónov eur menej, ako sme my investovali rok predtým. To znamená, že nerekonštruovali cesty, nezatepľovali školy, ale peniaze aj tak prejedli.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Dňa 12.6. 2014 denník SME uverejnil moju prognózu, že šafárením v Regionálnej správe ciest nové vedenie kraja spôsobí do konca roka stratu viac ako 500 tisíc eur. Vtedy mi vedenie kraja cez svojho hovorcu odkázalo, že veštím z krištáľovej gule. Viete, ako to dopadlo? Do konca roka 2014 vytvorili stratu viac ako 522 tisíc eur.

Čo to pre banskobystrickú župu znamená?

– Je mi ľúto, že to, čo sa nám podarilo postaviť z blata na nohy, teraz niekto za štyri roky úplne zdevastuje.

Budete kandidovať na post župana banskobystrického kraja?

– Aby som v ťažkej situácii čo najviac pomohol kraju, vo funkcii predsedu som sa vzdal všetkého, na čo som mal nárok a nebol to zďaleka len môj plat. Transparency International nás v roku 2013 ocenil opakovane ako Najtransparentnejší kraj na Slovensku. Transparentný znamená aj to, že sa nekradne. Investovali sme najviac zo všetkých krajov a pritom sme dokonca znížili zadĺženosť. Podieľali sa na tom desiatky zapálených ľudí a špičkových odborníkov, z ktorých väčšina už tam nepracuje. Vytvorili sme predpoklady, aby sme v rokoch 2014-17 obyvateľom kraja zásadným spôsobom vylepšili všetky oblasti a služby, za ktoré je kraj zodpovedný. Ľudia sa vo voľbách rozhodli pre pána Kotlebu. Aj bez krištáľovej gule bohužiaľ nie je ťažké predpovedať, že Banskobystrický kraj stratil férovosť a transparentnosť. Keď na konci roka Transparency International vyhlási výsledky, všetci sa o tom presvedčíme. Čo sa týka mňa, do funkcie predsedu samosprávneho kraja kandidovať neplánujem.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Vladimír Maňka.

O tib

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Zo starých eurofondov zostáva Slovensku vyčerpať viac ako tri miliardy eur

Slovensko využilo z eurofondov v programovom období 2014 až 2020 k 30. septembru tohto roka …

Consent choices