Šéfka diplomacie Mogherini sa usiluje o spoluprácu s krajinami, z ktorých masovo migrujú utečenci. PHOTO © European Union 2015

Uzavrie EÚ partnerstvo s Líbyou? Rokovania sa už začali

Ministri obrany a zahraničných vecí členských štátov sa v najbližších dňoch musia rozhodnúť, či podporia spoluprácu EÚ s Líbyou. Tá má prebiehať v problematike migrácie. Šéfka európskej diplomacie tento krok nazýva „konečne európskym počinom“. Ako sa k tomu postavia jednotlivé členské štáty?

Európska komisia vydala oficiálnu agendu, v ktorej sú zakotvené riešenia problému s ilegálnymi utečencami, ktorí sa snažia dostať cez Stredozemné more na územie Európy. Urgentný problém s narastajúcim počtom utečencov prepukol posledné týždne, keď vyšlo najavo, v akých podmienkach sa snažia emigrovať z krajín tretieho sveta. Komisia reaguje promtne, agenda zahŕňa ostrahu hraníc, humanitárnu pomoc, boj proti pašerákom ľudí ale aj riešena prírodných katastrof a klimatických zmien.

„Stojíme pred dramatickou bezprecedentnou situáciou, ktorá si vyžaduje rýchle zásahy. Musíme konať rýchlo a zhostiť sa zodpovednosti. EÚ je pripravená zhostiť sa tejto zodpovednosti ako samotná celá Európa. Podľa mňa to je veľká zmena smerovania za posledné týždne. Tento krok je konečne európsky,“ hovorí Federica Mogherini, šéfka európskej diplomacie.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Agenda a pripravované riešenia problému, ktorý doľahol na EÚ, sa týka sfér diplomatických, obchodných, a humanitárnych. Medzi ďalšie body tejto správy patria aj snahy o spoluprácu a zlepšenie vzťahov s krajinami, ktoré denne kvôli zlej politickej a sociálnej atmosfére opúšťajú stovky ľudí. Najhoršie sú na tom krajiny Blízkeho východu, Sýria a Líbya. Práve s politickými stranami poslednej spomínanej krajiny už EÚ zahájila rokovania, o situácii informovala aj ministrov zahraničných vecí a obrany jednotlivých členských štátov, ktorí majú najbližšie dni čas na rozmyslenie, aký postoj v mene štátov zaujmú.

O bed

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices