TTIP, emisie CO2 či rozpočet. Program parlamentu na tento týždeň

Jednou z hlavných udalostí tohto týždňa je hlasovanie o obchodnej dohode TTIP. Na pláne je i poldňové plenárne zasadnutie, počas ktorého sa poslancom prihovorí generálny tajomník OSN Ban Ki Moon. Parlamentné výbory sa budú okrem iného zaoberať aj otázkami posilnenie bankového systému v EÚ, emisiami CO2 a virtuálnou bezpečnosťou.

Výbor pre zahraničné veci hlasoval o správe z vlastnej iniciatívy o vplyve technológií na ľudské práva, ktorá dokumentuje vplyvy neoprávneného vniknutia a sledovania na ľudské práva v tretích krajinách.

Výbor pre medzinárodný obchod bude vo štvrtok hlasovať o odporúčaniach, ktorými by sa Komisia mala riadiť počas rokovaní o TTIP. Tieto odporúčania sa týkajú napríklad ochrany investorov, zdravotníctva, ochrany údajov, verejného obstarávania a udržateľnosti životného prostredia. Týmto sa však práca Parlamentu ohľadom TTIP nekončí. Jeho súhlas bude potrebný na to, aby konečná dohoda, ku ktorej dospeje Komisia, vstúpila do platnosti.

V stredu o 15:30 počas druhého májového plenárneho zasadnutia vystúpi pred zákonodarným zborom generálny tajomník OSN Ban Ki Moon.

Vo štvrtok a piatok sa uskutoční medziparlamentný seminár o demokratickej kontrole spravodajských služieb v EÚ. Organizuje ho výbor pre občianske slobody.

Hospodársky a menový výbor bude v utorok hlasovať o legislatívnom návrhu na posilnenie stability bankového systému v EÚ. Navrhované pravidlá majú za cieľ zabrániť špekuláciám a lepšie regulovať riskantné operácie bánk, ktoré sú „príliš veľké na to, aby padli.“

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie emisií z odvetvia budov

Výbor pre dopravu a cestovný ruch bude vo štvrtok hlasovať o správe z vlastnej iniciatívy o integrovanom predaji multimodálnych prepravných dokladov v Európe. Dokument požaduje poskytovanie ucelených informácií o leteckej, železničnej, námornej a cestnej doprave, ktoré by ľudia ocenili najmä vtedy, keď rezervujú cesty alebo dovolenky vyžadujúce viac ako jeden druh dopravy.

Vo štvrtok do Parlamentu po prvý krát zavíta tuniský premiér Habib Essid, ktorý túto funkciu zastáva od februára tohto roku. Členovia výboru pre zahraničné veci, podvýboru pre ľudské práva a podvýboru pre bezpečnosť a obranu s ním budú diskutovať o tom, ako je na tom jeho krajina pri budovaní demokracie.

Parlament sa bude venovať i reforme programov na podporu konzumácie mlieka, ovocia a zeleniny na školách. Poslanci si želajú vyčleniť na tieto programy viac finančných prostriedkov.

O ram

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices