Ministri členských štátov rokovali o migrácii, chcú zastaviť krvavý biznis z Afriky

V Bruseli sa stretli ministri zahraničných vecí a ministri obrany členských štátov EÚ, aby rokovali predovšetkým o politicko-bezpečnostných témach. Rokovania sa zúčastnil aj slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák a štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec.

Na spoločnom obede sa hovorilo o bezpečnostných hrozbách v susedstve Únie na východ a na juh od hraníc EÚ a o tom, ako by na tieto hrozby mala Európska únia reagovať. Je nevyhnutné skvalitniť spoluprácu NATO a Európskej únie, a aj sformalizovať a využívať kapacity a potenciál týchto organizácií,“ povedal minister Lajčák.

Predmetom rokovaní bola aj pripravovaná bezpečnostná stratégia EÚ, ktorá by odrážala hrozby prichádzajúce spoza hraníc, a zároveň sa rokovalo o prostriedkoch, akými by sa týmto hrozbám malo čeliť. Tretí bod tvorilo rozpracovanie záverov z aprílového zasadnutia Európskej rady k téme migrácie.

„Vysoká predstaviteľka nás požiadala, aby sme nehovorili o všetkých aspektoch aprílovej Rady, ale aby sme sa zamerali iba na jedno, a to, aby sme dali súhlas na spustenie misie, ktorá by mala brániť tomu, aby biznis s prevádzaním ľudí z Afriky na Európske územia bol zastavený,“ zhrnul minister Lajčák.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Detaily misie však zatiaľ nie sú známe: Zhodli sme sa na tom, že misia musí mať právny rámec, optimálnu rezolúciu Rady OSN alebo pozvanie od Líbyjských orgánov. Výsledkom rozhovoru bolo, že formálny mandát bol daný, ale všetky tie právne, praktické aj finančné otázky budú predmetom ďalšej práce.“

O vik

Odporúčame pozrieť

Lajcak

Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Novým veľvyslancom EÚ vo Švajčiarsku má byť slovenský diplomat Miroslav Lajčák, v súčasnosti osobitný predstaviteľ …

Consent choices