Gréci opäť našli riešenie – použili grécky rezervný účet v MMF

Grécko bolo predminulý týždeň najbližšie ku bankrotu od vypuknutia druhej “vlny” dlhovej krízy. Ako vyšlo najavo, premiér Tsipras v piatok 8. mája poslal šéfke MMF list, v ktorom priznal, že nadchádzajúcu splátku 12. mája Grécko už nedokáže zaplatiť. Rovnako tak túto informáciu zatelefonoval americkému ministrovi financií. Riešenie sa našlo až po zúfalom brainstormingu, keď sa prišlo na možnosť použiť grécky rezervný účet v MMF na zaplatenie dlhu voči MMF. Získali tak 650 miliónov, zopár ďalších kdesi naškriabali a splátku poslali.

A blíži sa ďalšia splátka, s dátumom 5. júna. Hovorca parlamentu Nikos Filis o nej povedal, že túto už zaplatiť nedokážu. Financmajster Varoufakis nádej dal, ale prioritou vraj bude zabezpečenie výplaty miezd štátnych zamestnancov a penzii. Ostrými vyjadreniami naďalej nešetrí: „Želám si, aby sme mali drachmu, aby sme nikdy neboli bývali vstúpili do Eurozóny. Myslím, že dnes už s týmto hlboko vnútri súhlasia všetky členské štáty. Eurozóna je veľmi zle vymyslená. A keď ste raz dnu, bez katastrofy sa nedá vystúpiť.“

Grécky plán predĺžený do júna by sa mal ďalej predĺžiť niekedy do jesene

Situácia je absolútne kritická, ale plány záchrany sa spriadajú naďalej. Ten aktuálny je skúsiť zvolať núdzový summit v posledný májový pondelok a na ňom dohodnúť vyplatenie aspoň necelých 4 miliárd eur zo 7,2 miliardy eur ostávajúcich v záchrannom balíku. Taký je podiel dočasného eurovalu, zvyšok je podiel MMF, ktorý je vo veci posudzovania navrhovaných gréckych reforiem neoblomný. Peniaze by sa mali vyplatiť za pokrok Grécka v reformách DPH. Tieto peniaze by stačili na uhasenie splátok na pár mesiacov. Zároveň by sa plán predĺžený do júna ďalej predĺžil niekedy do jesene, čím by vznikol čas na ďalšie vyjednávanie.

Grécko môže čeliť menšej ofenzíve aj na druhom fronte. ECB natiahla limit pre núdzovú likviditu poskytovanú gréckym bankám (ELA) už na 80 miliárd eur. Odhaduje sa, že grécke banky majú kolaterál zhruba po limit 95 miliárd. ECB však nahlas zvažuje úpravu pravidiel na tento kolaterál, čo by maximálny grécky limit posunulo niekam späť k 88 miliardám eur. Pri súčasnom tempe navyšovania limitu by to pre grécky bankový systém znamenalo ešte asi 4-5 týždňov života. To je však teória, v praxi bola zatiaľ ECB milosrdná ako ten povestný Samaritán. Kritikom je tradične najmä Jens Weidmann z nemeckej centrálnej banky, podľa ktorého „ Nie je v poriadku, aby ECB financovala banky, ktoré nemajú prístup na trh, aby tieto banky vzápätí financovali štát, ktorý sám nemá prístup na trh.“

Viac..  Vladimír Bilčík: Vraj som sa stretol s agentom ruskej spravodajskej služby FSB, nenechajte sa zmiasť!

Jednotný názor na monetárnu politiku neexistuje ani v samotnej ECB

Jednotný názor na monetárnu politiku neexistuje ani v samotnej ECB. Zdá sa , že dokonca ani v konkrétnych ľuďoch. Mario Draghi napríklad v nedávnej prednáške varoval pred nebezpečenstvom dlhodobo nízkych úrokových mier, ktoré napríklad robia problematickým sporenie na dôchodok. Škoda, že v prednáške nerozobral aj to, ako a kedy sa ECB vlastne chystá už niekoľkoročnú politiku super nízkych úrokových mier opustiť bez toho, aby nevybuchli dlhopisové trhy polovici Európy.

Niektorí sa strachujú, iní radujú. Kryptomena Bitcoin konečne prerazila aj medzi burzových „dospelákov“. Po dvoch veľkých kapitálových injekciách do služieb založených na Bitcoine zo začiatku tohto roka (podieľali sa aj Goldman Sachs a NYSE) dostala táto mena vlastný cenový index na New Yorskej burze.

Tak hádam ju na tom Wall Streete nepokazia!

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) panuje čoraz väčšia zhoda vo veci zníženia úrokových …

Consent choices