Svetová zdravotnícka organizácia: Libéria prekonala ebolu

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila koniec nákazy vírusom Ebola v Libérii, kde sa počas štyridsiatich dvoch dní nevyskytol žiadny nový prípad choroby vyvolanej týmto vírusom.

Viac ako rok po vypuknutí eboly v západnej Afrike sa práca miestnych orgánov a medzinárodných zdravotníckych pracovníkov významne posunula vpred. V Libérii sa im podarilo znížiť počet nakazených ľudí na nulu.

„Je to skvelá správa pre Libériu aj celý svet. Ukazuje sa, že boj proti vírusu ebola je možné vyhrať. Ale bude to veľmi tvrdý boj,“ reaguje na zlepšujúcu sa situáciu Christos Stylianides, koordinátor EÚ pre vírus ebola a člen komisie pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie.

EÚ spoločne s členskými štátmi vynaložila na podporu 1.4 miliardy eur. Nasadila do oblastí odborníkov, poskytla laboratóriá, zariadenia či lekársky evakuačný systém medzinárodných zdravotníckych pracovníkov v postihnutých krajinách.

Stylianides vyzýva obyvateľstvo, aby udržiavali kolektívne úsilie až do ukončenia nákazy v Sierra Leone a Guinei: „Obidve krajiny urobili počas posledných mesiacov veľký pokrok a dokázali znížiť množstvo infekcií na minimum. Musíme stáť po ich boku, kým pracujú na znížení prípadov na nulu,“ zároveň dodáva: „potrebujeme im pomôcť obnoviť a posilniť ich systémy zdravotnej starostlivosti a uistiť sa, že krajiny na celom svete budú nabudúce lepšie pripravené na prípadné vypuknutie takejto epidémii.“

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

O jac

Odporúčame pozrieť

Česko, Nemecko a Nórsko zaradili Slovensko medzi krajiny s vysokým rizikom nákazy

S platnosťou od pondelka 1. novembra zaradila Česká republika Slovensko medzi krajiny s vysokým rizikom …

Consent choices