Juraj Droba: Výsledok írskeho referenda je nádejou pre Slovensko

Gratulujem Írsku k presvedčivému víťazstvu tolerancie a ľudskosti v ich krajine. Jednoznačný výsledok svetovo prvého referenda o možnosti uzatvárať manželstvá osôb rovnakého pohlavia v silne katolíckom Írsku je signálom, že nádej existuje aj na Slovensku.

Oceňujem vyspelosť írskych občanov, ktorí sa nedali pomýliť najmä netolerantnými náboženskými doktrínami a hlasovali za uzákonenie manželstiev medzi ľuďmi rovnakého pohlavia. Írsko je krajina, ktorej ústavu písal v roku 1922 človek, ktorý sa neskôr stal arcibiskupom,  v ktorej ešte v sedemdesiatych rokoch platil zákaz antikoncepcie a v ktorej homosexualita prestala byť trestným činom až v roku 1990. Za 25 rokov došlo spolu s hospodárskym rastom k obrovskému pokroku v oblasti ľudských práv i v sekularizácii štátu. Sobotné referendum získalo podporu naprieč celým politickým spektrom a premiér Enda Kenny otvorene vyzýval k účasti a hlasovaniu „za“.

Na Slovensku úplne nepredstaviteľné. Ešte aj „akože“ progresívni „akože“ liberáli zo Smeru tvrdia, že na ľudské práva stále nedozrel ten správny čas (slová súdruha marxistu-leninistu Blahu v nedávnej televíznej diskusii). Principiálny postoj Moniky Beňovej pri týchto otázkach treba oceniť, ale zároveň dodať, že jedna lastovička leto nespraví. O ostatných politickách stranách na Slovensku škoda reči. Tu a tam by sa našlo pár stúpencov registrovaných partnerstiev z ex-SDKÚ, možno jeden, dvaja v Moste, pár liberálne zmýšľajúcich ľudí okolo Jozefa Viskupiča a Mira Kadúca u Obyčajných ľudí a potom samozrejme celý poslanecký klub SaS a štyria poslanci zo strany Skok.

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

SaS od začiatku konzistentne podporuje zrovnoprávnenie zväzkov osôb rovnakého pohlavia a bude aj naďalej usilovať o vytvorenie takej klímy v spoločnosti, ktorá túto zmenu umožní. Je pre nás výzvou komunikovať predovšetkým s mladou generáciou a v tomto môže írsky príklad slúžiť ako inšpirácia. Boli to predovšetkým mladí, ktorí doterajší stav vyhodnotili ako diskriminačný a prišlo im úplne logické zmobilizovať sa a situáciu v krajine zmeniť.

Sme radi, že v západnom svete narastá vo verejnom diskurze váha tých, ktorí chápu, že zavedenie registrovaných partnerstiev nie je ohrozením inštitúcie manželstva. Naopak, rozšírenie manželstva, prípadne registrovaného partnerstva aj na páry rovnakého pohlavia je dôležitý symbolický, ale aj praktický krok na upevnenie trvácnosti zväzkov. Potrvá ešte pár rokov, pokiaľ slovenská spoločnosť dospeje. Ale som optimista.

Komentár pre portál www.europske.noviny.sk. pripravil Juraj Droba, tímlíder SaS pre Osobné slobody a poslanec NR SR.

O ram

Odporúčame pozrieť

Facebook

Írsko v mene EÚ udelilo spoločnosti Meta pokutu vo výške 1,2 miliardy eur

Spoločnosť Meta, ktorá je vlastníkom sociálnej siete Facebook, dostala v pondelok rekordnú pokutu vo výške …

Consent choices