Keď islamisti zotnú prvú európsku hlavu

… vtedy sa možno konečne civilizovaný svet zobudí a začne konečne konať. Len aby už nebolo neskoro. Aj tieto myšlienky napadnú mnohým po prečítaní aktuálnych správ z blízkeho východu, nad ktorými až rozum zastáva stáť.

Správami, ktoré opisujú doslova radostné bombardovanie a čoskoro pravdepodobne aj plienenie starobylej sýrskej Palmýry jednotkami tzv. Islamského štátu. Tieto navyše už tradične sprevádzajú aj rituálne popravy desiatok civilistov. Správami, v ktorých akoby šibnutím čarovného prútika boli zrazu tí, ešte donedávna „zlí Asadovi“ vládni vojaci, jedinou garanciou záchrany desiatok tisícov civilistov a stoviek pamiatok nevyčísliteľnej hodnoty. 

Správami, v ktorých, ak zabudneme na biznis so zbraňami a ropou, i Rusko po ponuke pomoci irackej vláde v obrane proti islamistom, pôsobí po dlhej dobe ako spojenec a priateľ. Ale aj správami, ktoré jasne vypovedajú o nemohúcnosti či dokonca nezáujme západných spojencov, islamských fanatikov skutočne zastaviť. V neposlednom rade aj správami, ktoré popisujú obrovské riziko, že medzi tisíckami utečencov prichádzajúcimi húfne do Európy, môžu byť aj desiatky dobre vycvičených bojovníkov Islamského štátu.

A práve tu je potrebné vrátiť sa na začiatok tohto komentára a položiť si jasné otázky. Môžeme sa ešte doma cítiť bezpečne? Skutočne sa nás dianie v Sýrii a Iraku bezpečnostne netýka? A pokiaľ áno, aké sú možnosti riešenia? Samozrejme, nikto nemôže od európanov očakávať, že by otvorene podporili diktátora Asada, či volali po novom irackom Husajnovi či líbyjskom Kaddáfím. Ak však vojenská a politická cesta reformy tejto časti sveta prináša zverstvá tipu Islamský štát, veľa iných možností, ako priamej vojenskej intervencie voči nemu už asi v tejto chvíli nezostáva. A čo je horšie, Európa si v tomto boji nemôže dovoliť prehrať.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Príklady z posledných desaťročí na Balkáne, či nedávnych udalostí v Afrike totiž hovoria jasnou rečou, ako a kedy je potrebné spoločne konať. Konať, kým nie je neskoro a islamisti nezotnú pomyselnú prvú európsku hlavu u nás doma.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Martin Klus, politológ a tímlíder SaS pre zahraničnú politiku a politický systém.

O red

Odporúčame pozrieť

ŠIMEČKA: Podsúvanie toho, že Sulík zmanipuloval výbor v prípade Klusa, vrhá zlé svetlo na fungovanie EP

Dianie okolo nominácie kandidáta SR Martina Klusa za člena Európskeho dvora audítorov nie je dobrou …

Consent choices