V závere vlaňajška ceny nehnuteľností v EÚ vzrástli vrátane Slovenska

„Po vypuknutí krízy a prasknutí bubliny na realitnom trhu boli kupujúci tými, ktorí hrali prvé husle a ceny nehnuteľností zamierili smerom nadol. Podľa najnovších dát z európskeho štatistického úradu [Eurostat] však postupne dochádza v EÚ k oživovaniu cien na trhu s nehnuteľnosťami“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Môže za to lepší ekonomický vývoj, zlepšovanie situácie na trhu práce a nízke úrokové sadzby v eurozóne. Na konci vlaňajška došlo k medziročnému poklesu cien bytov a domov už len v 6 krajinách EÚ, pritom na začiatku minulého roka bol pokles zaznamenaný až v 11 krajín únie a aj v eurozóne ako celku.

medziročná zmena cien nehnuteľností

Ceny nehnuteľností určených na bývanie na Slovensku vo štvrtom štvrťroku 2014 podľa Eurostatu vzrástli, a to o 3,4 %. Aj podľa metodiky Národnej banky Slovenska [NBS] ceny nehnuteľností na Slovensku vo 4. kvartáli 2014 medziročne rástli, ale miernejšie o 0,2 %. Nesúlad medzi štatistikami Eurostatu a NBS vyplýva z odlišnej metodiky. Hoci medzi týmito údajmi existujú určité rozdiely, trendy vývoja sú podľa výpočtov oboch inštitúcii podobné. V prepočte sú slovenské nehnuteľnosti aj naďalej približne o pätinu lacnejšie ako v čase realitného boomu v roku 2008 a nachádzajú sa zhruba na úrovni cien z polovice roku 2007.

Rekordne nízke úrokové sadzby na úveroch na bývanie, priaznivý vývoj v našej ekonomike, klesajúca nezamestnanosť či rastúce mzdy zamestnancov. To sú hlavné faktory, ktoré budú ovplyvňovať situáciu na našom realitnom trhu v najbližšom období. Preto predpokladáme, že ceny nehnuteľností budú tento rok stagnovať alebo by mohlo dôjsť aj k ich miernemu rastu. Žiadne výrazné zvyšovanie cien nehnuteľností však neočakávame. Napriek zlepšujúcej sa situácii na trhu práce je totiž miera nezamestnanosti u nás stále pomerne vysoká, čo bude aj naďalej brzdiť rast cien bytov a domov.

Z údajov zverejnených NBS vyplýva, že priemerná cena nehnuteľností bola v poslednom minuloročnom štvrťroku na úrovni 1 218 EUR 1m2. Najdrahšie nehnuteľnosti boli aj na konci roka 2014 v Bratislavskom kraji s priemernou cenou 1 662 EUR za 1m2. Preto nečudo, že predovšetkým ľudia z okolia Bratislavy v posledných rokoch pokukovali po bývaní síce v blízkosti, ale na opačnej strane našich štátnych hraníc. Aktuálne im však nehrá do karát situácia v susednom Maďarsku, kde ceny bytov a domov vo štvrtom kvartáli 2014 medziročne vzrástli až o 6,7 %. Drahšie ako na konci roka 2013 boli aj nehnuteľnosti v Rakúsku a v Českej republike, a to o 4,6 % resp. o 3,7 %.

Viac..  Michal Wiezik: Za ochranu vlka, na Slovensku aj v EÚ. VIDEO

V rámci krajín EÚ medziročne klesali ceny nehnuteľností počas poslednej štvrtiny minulého roka najvýraznejšie v Slovinsku a to o – 4,4 %. Žiadne dvojciferné poklesy cien sa tak už v krajinách únie neobjavili. Z cenového poklesu sa ale mohli tešiť aj kupujúci nehnuteľností na Cypre, v Lotyšsku, Taliansku, Francúzsku a vo Fínsku.
Značne dlhší je ale zoznam krajín, v ktorých už ceny nehnuteľností zamierili smerom nahor. Drahšie ako pred rokom boli v závere roka 2014 byty a domy v 19 krajinách únie, za ktoré boli údaje dostupné. Najvýraznejšie, až o 16,3 %, zdraželi nehnuteľnosti v Írsku. Táto ostrovná krajina si však v rokoch 2008 až 2012 prešla krízou na realitnom trhu spojenou s výraznými medziročnými prepadmi cien nehnuteľností o desiatky percent. Dvojciferný rast cien bol ale v závere vlaňajška evidovaný aj na Malte, vo Švédsku, Estónsku a taktiež vo Veľkej Británii.
V Európskej únii ako celku boli v poslednom štvrťroku 2014 nehnuteľnosti o 2,6 % drahšie ako v rovnakom období roku 2013. Jedná sa o vážený priemer, v ktorom majú najväčšiu váhu najsilnejšie európske ekonomiky. V eurozóne ako takej ceny nehnuteľností v pozorovanom období vzrástli o 1,1 %.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Európsky trh komerčných nehnuteľností čaká oživenie, na Slovensko dorazí neskôr

Na európskom trhu s komerčnými nehnuteľnosti sa očakáva v tomto roku oživenie, na Slovensko však …

Consent choices