schulz
Martin Schulz, prezident EÚ. PHOTO: © European Union 2014 EP.

Martin Schulz: Zo Stredomoria sa stáva cintorín

schulz
Martin Schulz, prezident EÚ. PHOTO: © European Union 2014 EP.

Potom, ako za posledné dni prišli v Stredozemskom mori o život stovky ľudí, sa dnes v Bruseli konalo mimoriadne zasadnutie Európskej rady. Predseda Parlamentu Martin Schulz vyzval európskych štátnikov úvodom summitu k tomu, aby vytvorili humánnu a realistickú politiku pre azyl a imigráciu. Zároveň im odkázal že „našou bezodkladnou prioritou musí byť záchrana životov na mori.“

Martin Schulz pripomenul, že v EÚ doteraz neexistuje žiadna spoločná imigračná politika, no namiesto toho tu máme 28 rozličných národných systémov. „Zo Stredomoria stáva cintorín, lebo nám chýba skutočne európska politika pre azyl a imigráciu,“ vyhlásil.

Predseda Parlamentu vyzval k okamžitému posilneniu záchranných a pátracích operácií. Okrem toho apeloval aj na solidaritu a rozdelenie zodpovednosti medzi jednotlivými krajinami. Podľa jeho názoru rozhodne nie je spravodlivé, aby sa riešením imigrácie zaoberali len krajiny ležiace pri Stredozemnom mori.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Martin Schulz hovoril i o procedurálnych zárukách potrebných na to, aby sa s utečencami v celej EÚ zaobchádzalo spravodlivo a rovnocenne. Taktiež by rád videl vytvorenie nových možností na legálny vstup do EÚ a želá si aj intenzívnejšiu spoluprácu s krajinami pôvodu i tranzitu utečencov. „Musíme bojovať proti príčinám migrácie, nie proti imigrantom,“ zdôraznil.

O ram

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices