Európski lídri rokujú, témou sú umierajúci migranti

migranti
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRUSEL – Mimoriadny summit Európskej únie sa stretáva pre migráciu historicky prvýkrát. Do Bruselu odletel aj premiér Robert Fico. Migráciou a migrantmi sa ale lídri krajín Únie zaoberali.

Lídri po nešťastí pri ostrove Lampedusa s viac než tristo obeťami zdôrazňovali, že je potreba „rozhodnej akcie“, aby sa ďalším stratám na životoch zabránilo a aby sa podobné ľudské tragédie neopakovali.

O konaní štvrtkového stretnutia rozhodol v pondelok predseda Európskej rady Donald Tusk na žiadosť talianskeho premiéra Mattea Renziho a potom, čo na brehu Líbye našlo smrť až 900 ľudí.

Pohrebu časti z nich, ktorý bol v Bruseli len symbolický, sa vo štvrtok priamo na Malte zúčastnil európsky komisár pre vnútorné záležitosti a migráciu Dimitris Avramopulos.

Tragédia a straty na životoch ale pokračujú, podľa európskej agentúry Frontex by sa v nasledujúcich mesiacoch mohol pokúsiť Stredozemné more zo severu Afriky do Európy prekonal až milión osôb.

Eliminovať straty

Prvoradou prioritou summitu bude snaha znížiť straty na životoch, uvádzajú európski činitelia. Oznámené by taj malo byť navýšenie prostriedkov a peňazí pre Frontex a jeho operáciu Triton.

Jej mandát nezahrňuje priamo záchranné akcie, Frontex je agentúrou zodpovedajúcou za ochranu hranice. Výkonný riaditeľ Frontexu Fabrice Leggeri už dal najavo pripravenosť hliadkovanie rozšíriť a zdôraznil predovšetkým potrebu začatia hliadkových letov nad morom južne od Malty a Talianska.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Koniec výnosného biznisu

Summit má riešiť spôsoby, ako ukončiť výnosný biznis, ktorý si z ľudského nešťastia urobili pašeráci. V hre je pritom aj možnosť zabavovania a potápania plavidiel.

Treťou oblasťou, o ktorej sa bude v belgickej metropole hovoriť, je vnútroúnijná solidarita. Rozhodnúť by sa malo o pilotnom projekte presídlenia 5 000 osôb.

Cestou k zníženiu migrácie je z dlhodobého hľadiska tiež spolupráca s krajinami v okolí Stredozemného mora a snaha upokojiť situáciu v krízových regiónoch vrátane Líbye alebo Sýrie.

Summitu predchádzal protest. Na údajnú nečinnosť Európskej únie vo chvíli, keď vo vlnách Stredozemného mora umierajú ľudia pri snahe dostať sa do Európy, upozornili v uliciach Bruselu demonštranti.

Niekoľko stoviek ich v symbolickom smútočnom sprievode prešlo centrom mesta len pár hodín pred začiatkom mimoriadneho summitu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices