Môžeme vyhrať informačnú vojnu s Ruskom? / Koľko bude stáť Britániu odchod z Únie?

Geret Harding sa v článku Russia: half-hearted EU propaganda no match for robust policies pýta, ako môže Európska únia vyhrať informačnú vojnu s Ruskom, keď európski úradníci nedokážu presvedčiť o výhodách členstva v EÚ ani vlastných občanov.

Podľa Hardinga, aby dokázala čeliť ruskej propagandistickej vojne, musí Európska únia zmeniť svoju komunikáciu a začať rozprávať jazykom, ktorému budú Európania rozumieť: „Úradníci z Bruselu teraz píšu zložité tlačové správy, ktoré sa nedajú čítať, vytvárajú webové stánky, na ktorých sa nedá orientovať a natáčajú klipy, ktoré sa nedajú pozerať“.

+++

Zo správy inštitútu OpenEurope vyplýva, že ak by Veľká Británia vystúpila z EÚ, v roku 2030 by jej HDP mohlo klesnúť až o 2,7%.

Iróniou brexitu je, že odchodom z Únie Británia nezíska vytúženú nezávislosť. Ak bude chcieť s EÚ obchodovať, bude sa musieť ďalej riadiť pravidlami a štandardami nastavenými v Bruseli. Príde však o možnosť o týchto pravidlách rozhodovať.

Podľa Hadriena Bajolle z TheNewFederalistis by si mali Briti uvedomiť, že ich krajina už dávno nie je impérium vládnuce nad štvrtinou sveta. Akú ekonomickú a politickú váhu bude mať izolovaná Veľká Británia pri vyjednávaní s ázijskými obrami alebo USA?

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Samozrejme, odchodom Veľkej Británie by utrpela aj Európska únia. Prišla by ročne približne o 14 mld. Eur v príspevkoch do rozpočtu a silný diplomatický a vojenský aparát. Čo je horšie, odchod členskej krajiny by mohol do Únie vniesť kultúru vydierania, kde by začal každý štát hrať sám za seba bez ohľadu na ostatných. Nakoniec by z oslabenia Európskej únie profitovali len naši konkurenti.

 

O Milan Polešenský

Generálny sekretár Union of European Federalists Slovakia.

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices