Napätie vo svete rastie. Cvičí ruská aj venezuelská armáda

putin
Ruský prezident Putin. PHOTO: Flickr.

MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok nariadil rýchlu previerku bojaschopnosti vojsk Severnej flotily. Tá tak bola uvedená do najvyššej bojovej pohotovosti. Schopnosti svojej armády ale netestuje iba Rusko. S vojenských cvičením začala i Venezuela. Ako dôvod označila hrozbu zo strany USA.

Do manévrov sa v najbližších dňoch zapojí 38 tisíc vojakov, 3360 kusov vojenskej techniky, 41 bojových lodí, 15 ponoriek a 110 lietadiel a vrtuľníkov.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu potvrdil i zapojenie útvarov ruského západného vojenského okruhu a výsadkovej jednotky, píše RIA Novosti. Cvičenie potrvá šesť dní a má preveriť schopnosť armády zabezpečiť bezpečnosť arktického regiónu.

Bleskové cvičenie nariadil osobne prezident Vladimir Putin, ktorý sa po desiatich dňoch objavil na verejnosti, keď sa v Petrohrade stretol s kazašským náprotivkom Almazbekom Atambajevom.

Putin dokonca nedávno sľúbil obnovu armády. Minister obrany Šojgu špecifikoval sumu, ktorú prezident plánuje investovať na obnovu ruských ozbrojených síl na zhruba 320 miliárd eur, píše The Guardian.

Hrozba USA

Ruský líder ale nie je jediný, kto v týchto dňoch skúša schopnosti svojej armády. Cvičenie prebieha aj vo Venezuele, kde ho nariadilo socialistické vedenie na čele s prezidentom Nicolasom Madurom. Ten vyhlásil, že sa cvičenie koná na ochranu pred hrozbou zo strany USA.

Viac..  Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

Washington totiž na prezidenta i niekoľko venezuelských predstaviteľov uvalil sankcie a obvinil ich z porušovania ľudských práv. Spojené štáty Venezuelu dokonca vyhlásili za hrozbu pre národnú bezpečnosť USA.

Minister obrany Vladimir Padrino Lopez preto zahájil cvičenie na najväčšej vojenskej základni Fort Tiuna a na margo vyhlásenia USA dodal, že americké sankcie predstavujú bezprostredné nebezpečenstvo práve pre jeho krajinu.

Na vojenskom cvičení sa zúčastňuje 100 tisíc príslušníkov ozbrojených síl sa koná sa za podpory juhoamerických národov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Putin demaskoval Fica, Slovensko zažíva hanbu

Vladimir Putin počas svojej každoročnej veľkej tlačovej konferencie pochválil Fica s Orbánom. Podľa ruského prezidenta …

Consent choices