Richard Sulík
Europoslanec Richard Sulík- PHOTO: European Union 2015 - source: EP.

Europoslanec Sulík: Každý vie podnikať tak, že bude dostávať prachy od štátu

Richard Sulík
Europoslanec Richard Sulík- PHOTO: European Union 2015 – source: EP.

Richard Sulík, člen európskych konzervatívcov a reformistov, v rozhovore odsúdil Junckerov investičný balíček. Podľa neho treba skôr klásť dôraz na zlepšenie podnikateľského prostredia, napríklad aj za cenu zníženia bezpečnosti pri práci. Tá má podľa neho nezmyselne veľa predpisov.

Donald Tusk, nový predseda Európskej rady, požiadal o podporu poslancov v rámci spustenia Junckerovho investičného balíka. Ako vnímate tento postoj?

– Tusk je v celom tom ansámble nový. Momentálne ešte oslavuje, že ho tam zobrali – má významnú pozíciu. Myslím si, že je veľmi správne, že človek ako Donald Tusk je na tej pozícii. Ale zas netreba čakať, že si hneď v prvý deň bude otvárať ústa. A tiež si nie som vedomý toho, že by mal príliš kritické euronázory, inak by sa tam zrejme nedostal. Čiže pre mňa nie je meradlom to, že on ivestičný balíček podporuje. Naďalej je to pre mňa hlúposť, ako keď vám niekto bude tvrdiť, že 1+1 je 4. Nech to tvrdí aj tisíc ľudí, neznamená to, že je to správne. Čiže ten balíček je hlúposť na základe faktov. Nie na základe toho, kto ho podporuje alebo kto ho odmieta.

Čo je na tomto balíku neprijateľné?

– Nevidím v tom balíku logiku. Rieši existujúce problémy takým spôsobom, akým tie isté existujúce problémy vznikli. Európa má veľa dlhov a idú sa robiť ďalšie. Ako keď máte drogovo závislého, ktorému už začína dochádzať droga a on piští, kričí, že chce ďalšiu dávku. A my mu ideme dať ďalšiu. Toto je ten podstatný problém celého balíčku.

Čiže najhoršie je to, že sa pláta nejaká diera peniazmi?

– Peniazmi, nech sa pláta. Keď sú to reálne zarobené peniaze, keď sú to reálne daňové výnosy, ale to sú len ďalšie a ďalšie dlhy. A Európa má obrovský problém práve kvôli tomu, že je zadlžená až po uši a ideme zadlžovať ďalej.

Ale počíta sa s tým, že vznikne veľa nových pracovných miest.

– To je, samozrejme, blbosť. Ak to prinesie pracovné miesta, tak len krátkodobo. Treba si uvedomiť, že tie pracovné miesta štát nedokáže vytvoriť. Okrem toho, že tie miesta zaplatí. Čiže pokiaľ bude mať peniaze, tak ich zaplatí, no je to, ako keď sa chcete z vody vytiahnuť za vlastné vlasy. Jednoducho to takto nefunguje. Pracovné miesta treba tvoriť iným spôsobom a to tak, že nebudeme hádzať polená pod nohy podnikateľom. Tým, ktorí majú tie pracovné miesta tvoriť.

Čiže hovoríme tu o  investičných stimuloch. Naposledy vznikla diskusia okolo firmy Andreja Babiša –  Duslo Šala. Európska komisia jej schválila úľavu vo výške 58 miliónov eur eur. Patrili ste k odporcom, ako si potom vysvetľujete, že Brusel túto pomoc schválil?

– Je to čistá nespravodlivosť. Prekvapuje ma, že to Európska komisia schválila. Firma Duslo Šala a aj jej vlastník Agrofert sú ziskové spoločnosti. Išlo o to, že povedali – my sa odsťahujeme, ak nám nedáte peniaze. Tomu sa hovorí vydieranie! Štáty, ani Európska únia by na niečo také nemali reagovať. Považujem to za nespravodlivé voči tým, ktorí takúto úľavu nedostanú, ale musia ju zaplatiť. Však odkiaľ tie peniaze prídu? Keď niekde vypadne 58 miliónov eur, tak ich iní musia zaplatiť. Doplatí na to okolo 40 tisíc menších firiem, ktoré tých 58 miliónov eur zaplatia z daní. Považujem to za nekorektné, ničí to podnikateľské prostredie, ničí to dobré vzťahy, ničí to základnť pohľad na to, čo je dobré a čo je zlé. Nepatrím k ľuďom, ktorí by zatracovali podnikateľo, práve naopak. Myslím si, že bez nich sa hospodárstvo nepohne, ale z druhej strany podnikatelia musia byť životaschopní sami. Podnikať takto, vie podnikať každý, keď bude dostávať prachy od štátu. Nemám na mysli len Duslo Šala, mám na mysli všetkých tých chytrolínov, ktorí sa hrajú na veľkých podnikateľov a pritom žijú len z toho, že robia biznis so štátom.

Viac..  M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Vráťme sa k investičnému balíčku. Investičné stimuly považujete za zlé. Je na tom balíku aj niečo pozitívne?

– Nie, celý balíček je negatívny. Jednoducho nemal byť. Čo sa týka Junckera, tak nie je správne mať vo vedení človeka, ktorý je chytený v systéme už 30 rokov. A má vymýšľať nejaké nové veci. Starého psa novým kusom nenaučíš. Jediné, na čo sa Juncker zmohol, bolo opakovanie chýb, ktoré dostali Európsku úniu do problémov, kde je dnes. Opakovať ich a zvýšiť celkový vklad. Lebo investičný balíček za 315 miliárd eur Európa ešte zrejme nezažila. Keď chce Juncker niečo robiť pre pracovné miesta, tak môže začať vecami, ktoré nič nestoja.

Napríklad?

– Po prvé, zrušiť nejaké nezmyselné klimatické ciele, ktoré opäť  spôsobia len to, že nejaké fabriky odídu z Európy. Pôjdu do Ukrajiny, do Číny, do Indie, kamkoľvek. Po druhé, znížiť sociálnu ochranu. Hráme sa tu, že všetci musia mať všetko, len výsledok je potom taký, že berieme ľuďom motiváciu pracovať, berieme im motiváciu sa živiť. Po tretie, znížiť environmentálnu ochranu, znížiť štandardy bezpečnosti práce. Viem, že to všetko znie krásne. Chceme viac sociálnej ochrany, chceme viac bezpečnosti pri práci, ale treba si uvedomiť, že keď toho budeme chcieť nezmyselne veľa – a momentálne ten stav je – tak potom tu jednoducho žiadne pracovné miesta nebudú vznikať. Bez ohľadu na to, koľko miliárd bude obsahovať investičný balíček.

Nie je to trochu prehnané, znížiť bezpečnosť pri práci?

– Európa to už dávno prehnala. Aby ste mali stovky strán predpisov k tomu, ako môžete sadnúť k počítaču, ako musíte mať takú podložku a musíte mať taký sklon a musíte mať hento – toto. A medzičasom je podnikanie administratívne také náročné a také drahé kvôli množstvu podmienok, čo navymýšľali ľudia, ktorí v živote nikoho nezamestnávali. Za posledných 20-30 rokov navymýšľali toľko bariér, podmienok a prekážok, že dnes je tu ťažké podnikať a nepomôže tu žiaden investičný balíček. Pomôže, keď sa jednoducho dve tretiny existujúcich predpisov hodia do koša – bez náhrady.

Posledná otázka je ale na inú tému. Ako hodnotíte ako europoslanec nedávne udalosti v Paríži?

– Strašne. To čo sa stalo, je niečo strašné. Ukázalo sa, že európske multikulti bude treba zásadným spôsobom prehodnotiť. Lebo takto to zrejme nejde. Neboli to nejakí traja cudzinci, ktorí prišli, urobili zle a odišli. Boli to ľudia, ktorí žili vo Francúzsku, mali tam nejaké svoje podhubie, v nejakom prostredí vyrástli a zrejme mali svojich pomocníkov. Však to nie je tak, že vy si ráno zmyslíte – idem vystrieľať 12 ľudí – a poobede to spravíte. Čiže prípravy a podpora tam zrejme boli. Toto je európsky problém, nie problém importovaný do Európy.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Richard Sulík.

O mon

Odporúčame pozrieť

SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Kandidátnu listinu strany SaS do eurovolieb povedie jej súčasný predseda Richard Sulík. Na druhom mieste …

Consent choices