Európsky parlament podporil uznanie palestínskej štátnosti!

Európsky parlament
Európsky parlament. PHOTO: Flickr.

Európsky parlament v zásade podporuje uznanie palestínskej štátnosti a riešenie v podobe existencie dvoch štátov. Zároveň je však presvedčený, že tieto veci by mali ísť ruka v ruke s vývojom mierových rokovaní, ktoré by sa mali posunúť vpred, uvádza sa v stredu schválenom uznesení. Parlament tiež v snahe o podporu diplomatického úsilia EÚ na Blízkom výhode rozhodol o začatí iniciatívy „Poslanci za mier,“ v rámci ktorej by mali spolupracovať poslanci EP, parlamentov Izraela a Palestíny.

Uznesenie, ktoré predložilo päť politických skupín v EP, plénum podporilo pomerom hlasov 498 (za): 88 (proti): 111 (zdržalo sa hlasovania).

Parlament pripomenul svoju rozhodnú podporu riešeniu v podobe dvoch štátov, ktorého podstatou sú hranice z roku 1967 a Jeruzalem ako hlavné mesto oboch štátov. Výsledkom tohto riešenia by mal byť bezpečný Izraelský štát a s ním susediaci nezávislý, demokratický a životaschopný Palestínsky štát, ktorých občania by vedľa seba žili v mieri a bezpečí na základe práva na sebaurčenie a úplného dodržiavania medzinárodného práva.

Poslanci zároveň čo najrozhodnejšie odsúdili všetky teroristické či násilné akcie.

Výzva palestínskym frakciám na ukončenie vnútorných nezhôd

Parlament v uznesení zdôraznil dôležitosť upevnenia autority palestínskej vlády konsenzu a naliehavo vyzval všetky palestínske frakcie vrátane Hamasu, aby skončili s vnútornými spormi.

Nezákonné osídlenia

Uznesenie zdôrazňuje, že osídlenia budované Izraelom sú podľa medzinárodného práva nezákonné. Poslanci zároveň vyzvali EÚ, aby sa stala skutočným sprostredkovateľom v mierovom procese na Blízkom východe a požiadali vysokú predstaviteľku Únie pre zahraničné vec, aby v tejto súvislosti vykonala potrebné kroky na prijatie spoločnej pozície členských štátov EÚ.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Poslanci z oboch strán za jedným stolom

Parlament taktiež rozhodol o začatí iniciatívy s názvom Poslanci za mier, ktorej cieľom je posadiť za jeden stôl poslancov rozličných skupín Európskeho parlamentu, parlamentov Izraela a Palestíny v záujme posunutia programu za mier vpred a doplnenia diplomatického úsilia EÚ.

Reakcie slovenských poslancov

„Uznanie Palestíny je pozitívny krok. Rezolúcia EP, ktorej som spoluautor, je vyvážená. Zdôrazňuje právo Izraela na bezpečnosť, vyzýva Hamas na uznanie Izraela, odsudzuje nelegálne židovské osady a vyzýva na mierové rokovania, ktoré povedú k priateľskému spolužitiu štátov Izrael a Palestína v medzinárodne uznaných hraniciach,“ uviedol poslanec Boris Zala (S&D, SK).

O ram

Odporúčame pozrieť

Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Nový írsky premiér Simon Harris plánuje svoj prvý summit EÚ v Bruseli využiť na to, …

Consent choices